У Мінсоцполітики пояснили, як йдуть справи з пенсіями в країні

Глава Міністерства соціальної політики Марина Лазебна в ефірі "Громадського радіо"висловилася щодо мінімальної та максимальної пенсії в Україні, а також пояснила, як у майбутньому стаж впливатиме на виплати одержувачів пенсії.

Лазебна зазначила, що на сьогоднішній день більше 1,8 мільйона українців отримують пенсії в розмірі менше 2 тисяч гривень. Це означає, що 1,8 мільйонів пенсіонерів живе на суму, яка значно нижче реального прожиткового мінімуму в Україні. При цьому міністр зазначила, що робота в цьому напрямку була виконана, оскільки ще в 2020 році кількість пенсіонерів, які отримують менше 2 тисяч гривень було більш ніж в два рази більше, ніж сьогодні — 4,2 мільйона чоловік. Це, за словами Лазебної, переведення великої кількості людей за "ганебну межу" і повідомила, що в Мінсоцполітики продовжують працювати в цьому напрямку.

Крім того, Марина Лазебна розповіла, як страховий стаж впливатиме на розмір пенсійних виплат. Вона пояснила, що до стажу до 2000 року враховується час, який українець провчився у вищих навчальних закладах або служив в армії. Після 2000 року такий страж враховується тільки в тому випадку, якщо за нього внесли страховий внесок відповідно до принципів страхової солідарної системи.

Міністр також пояснила, на які пенсії можуть розраховувати українці з різними страховими стажами. Наприклад, мінімальну пенсію в розмірі 1769 гривень отримують ті пенсіонери, у яких немає робочого стажу. Ті, хто відпрацював страховий стаж повністю, отримують 2200 гривень. Пенсіонери з повним страховим стажем старше 65 років отримують 2400 гривень, а ті, хто старше 80 років — 2600 гривень.

Лазебна також зробила заяву щодо індексації пенсій. На думку міністра, пенсії потрібно перераховувати згідно з єдиними правилами для всіх українців, щоб не відбувалося ситуацій, коли мінімальні пенсії підвищуються, а максимальні — ні.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що глава Мінсоцполітики Марина Лазебна розповіла, як будуть видаватися гроші на безкоштовний проїзд.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Пенсійний фонд України відзвітував перед пенсіонерами про те, як просувається збір коштів на виплату пенсій.

Також "Hyser" писав, що у травні в силу вступлять річні тарифи на газ. В уряді пояснили, що це означає.