Туя є однією з наймодніших і найпопулярніших декоративних хвойних культур на останніх Міжнародних виставках ландшафтного дизайну в Європі. Садівники та любителі ландшафтного дизайну все частіше використовують цю рослину для створення красивих живоплотів, альпійських гірок та декоративних композицій. Осінь – важливий період для туї, тому що необхідно правильно підготувати її до майбутньої перезимівлі. Важливими заходами у догляді за ту восени є полив, добриво, формування та укриття на зиму.

Докладніше про те, як правильно підготувати тую до зими читайте у нашому матеріалі.

Полив є невід'ємною частиною догляду за туєю в суху та спекотну осінь. Регулярні поливи раз на 10 днів за допомогою 40 літрів води під кожну рослину допоможуть зберегти її здоров'я. Також рекомендується зволожувати хвою за допомогою дрібнодисперсного дощування. У дощову осінь поливи рослинам не потрібні.

Добриво також відіграє важливу роль у підготовці туї до зими. У жовтні рекомендується підгодувати рослину готовим мінеральним комплексом для осіннього підживлення хвойних культур, суворо дотримуючись зазначених дозувань. Добриво необхідно вносити під осіннє перекопування приствольних кіл, а потім добре полити й замульчувати приствольні круги сухим листям або соломою.

Формування туї є важливим етапом догляду. Хвоя туї досить пластична, тому їй можна надати різні форми залежно від виду та сорту рослини. Основне обрізання туї зводиться до видалення сухих, старих, загущаючих та слабких пагонів. При формуванні живоплоту необхідно акуратно вирівняти кожну рослину, підрізаючи гілки, що вибиваються за загальну лінію живої стіни.

Восени також важливо забезпечити укриття туї на зиму. Молоді рослини можна накрити 5-літровими пляшками, обрізавши верх і накривши рослину, як ковпаком. Пристовбурні круги рекомендується замульчувати сухим листям або повністю закрити молоді рослини ялиновим лапником.

Якщо ви хочете вкрити дорослі рослини туї на зиму, рекомендується обережно обмотати їх подвійним шаром мішковини, не стягуючи її занадто сильно, і зафіксувати мішковину м'якою мотузкою. Стовбурові круги також слід замульчувати сухим листям листяних порід дерев, таких як клен, липа або береза, а зверху укласти ялиновий лапник.

Для захисту туї від холодних зимових вітрів рекомендується встановити поруч із нею захисні екрани, такі як тини або дерев'яні щити.

Правильний догляд за цією восени допоможе їй пережити зимовий період без пошкоджень і зберегти свою красу та здоров'я. Дотримуючись цих рекомендацій, ваша туя радуватиме вас своєю зеленню і формою в наступному сезоні й стане справжньою окрасою вашого саду або ландшафтного дизайну.

Читайте також:

Продається в будь-якій аптеці: завдяки цьому засобу ваші троянди будуть цвісти навіть восени

Троянди цвітимуть до пізньої осені: підгодуйте їх цим простим засобом з аптеки

Ви загробите всі свої троянди: названо найголовнішу помилку, яку припускаються на початку осені