Пташині яйця – це важлива частина раціону людини, оскільки це недорогий, доступний, смачний та простий у приготуванні продукт. При цьому вони не належать до незамінних продуктів харчування. Ще б пак, яйця є одночасно корисним і шкідливим продуктом для здоров'я людини - все залежить, в якій кількості їх вживати.

Мало хто знає, але пташині яйця – це особливий продукт, адже вони відносяться одночасно до білкових та жирових продуктів.

Яйця містять якісний білок, що добре засвоюється людським організмом. При цьому жовток містить поліненасичені та мононенасичені жирні кислоти, холін та лецитин.

А ще жовток яйця у великій кількості містить лютеїн, який відіграє важливу роль у фізіології зору – він відповідає за його гостроту і так звану фотопротекцію – захищає очі від найагресивнішої частини видимого спектру.

Крім того, до складу яєць входить більше 40 вітамінів - холін, В1, В2, В6, В9, В12, А, С, D, Е, К, Н і РР, а також безліч мікро-і макроелементів - калій, кальцій, магній , цинк, селен, мідь, марганець, залізо, хлор, сірка, йод, хром, фтор, молібден, бір, ванадій, олово, титан, кремній, кобальт, нікель, алюміній, фосфор та натрій.

За своєю поживністю яйце дорівнює 50 г м'яса або 200 г молока, але незважаючи на це від них не одужують, тому страви з цього продукту часто включаються навіть у найсуворіші дієти.

Часте вживання яєць сприяє:

  • збільшення м'язової маси;
  • зміцненню кісток;
  • збереження цілісності тканин;
  • підтримці функції мозку;
  • зниження кров'яного тиску;
  • запобігання появі катаракти та поліпшенню зір;
  • підтримці працездатності печінки;
  • боротьбі із зайвою вагою;
  • зменшення відкладення холестеринових утворень на стінках судин.

Лікарі-дієтологи стверджують, що людині можна вживати від двох до трьох яєць на день. За такої дози вдасться уникнути стрибків холестерину. При цьому не потрібно забувати балансувати їжу, додаючи до яєць зелень, овочі або хліб.

Однак, якщо людина активно займається спортом, то в цьому випадку кількість яєць на день можна збільшувати, тому що яйця - це білок, що добре засвоюється. Залежно від видів спорту дозволяється вживати до 5-6 яєць щодня. Причому краще їсти саме білки, а жовтки обмежувати.

Читайте також:

Тарілку вириватимуть із ваших рук: рецепт грінок із чорного хліба з сиром та яйцем

Постійно здається, що їх мало: рецепт швидких грінок "Холостяк" з яйцем, сиром та цибулею

Від такого ви навряд чи відмовитеся: рецепт апетитного паштету з баклажанів із яйцем

Їх заберуть разом із тарілкою: рецепт швидких бутербродів із сиром, картоплею та яйцем