Пенсіонери в певних випадках можуть бути схильні до списання від 20 до 50% своєї пенсії, і важливо зазначити, що ця практика є законною. Пенсійний фонд нагадав про категорії людей, які можуть бути порушені цим.

Докладніше про те, кому уріжуть пенсії одразу на 20%, інформує napensii.ua.

Відповідно до ПФУ, подібні положення містяться у статті 50 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та у Розділі IX Закону "Про виконавче провадження".

Пенсію можуть скоротити через судові рішення, постанови та вироки, що стосуються майнових стягнень, виконавчих написів нотаріусів, а також інших рішень та постанов, виконання яких здійснюється аналогічно до судових рішень.

Якщо пенсіонер є боржником і не сплатив своєчасно кредит, аліменти, штрафи за порушення ПДР, не відшкодував завданих збитків тощо, то Пенсійний фонд має право списувати заборгованість із пенсії на підставі рішення виконавчої служби або приватного виконавця до повного погашення боргу.

Проте, слід зазначити, що такі списання з пенсійних виплат можуть бути застосовані лише у разі відсутності у боржника коштів на рахунках у банках або недостатності майна для покриття боргу повністю.

Сума, яку можуть списати з пенсії, становить або 50% або 20% від її розміру, залежно від виду стягнення.

Так, до 50% від розміру пенсії можуть бути стягнуті на виплату аліментів, відшкодування збитків від розкрадання майна організацій, а також на відшкодування заподіяної шкоди пенсіонеру внаслідок каліцтва чи інших ушкоджень здоров'я, а також у разі смерті потерпілого. Також до 50% пенсії можуть бути стягнуті для повернення надмірно виплаченої заробітної плати у передбачених законом випадках.

Не більше 20% від розміру пенсії можуть бути списані внаслідок інших видів стягнень.

Якщо починається виконавче провадження, виконавець повинен повідомити про це і стягувача, і боржника шляхом направлення рекомендованим листом постанови про відкриття виконавчого провадження. У цьому згоду боржника на стягнення з пенсії перестав бути юридично значимим, оскільки рішення судів у разі невиконання боржником зобов'язань може бути примусово виконані.

Однією з найпоширеніших причин стягнення частини пенсії є випадок, коли пенсіонер виходить на пенсію, але продовжує працювати, не повідомляючи про це Пенсійного фонду. Виникає переплата, яку потрібно повернути. Робота пенсіонера впливає на його право на доплати, надбавки та підвищення.

Якщо пенсіонер не повідомив про працевлаштування, а пенсію йому було виплачено з урахуванням проведеного перерахунку, провадиться утримання з пенсії суми доплати.

Читайте також:

Вводитимуться спеціальні бали: українцям розповіли, як почнуть нараховувати пенсії

Вас обов'язково перевірять: що потрібно знати про перекази на картки та до чого готуватися

Пенсію можуть скоротити відразу на 50%: кого це торкнеться і чого чекати