В Україні продовжують фіксувати фальшиві купюри

За результатами моніторингу банкнотного обігу у 2022 році кількість фальшивих банкнот гривні в Україні зменшилась більш ніж утричі. Але все ж таки, українці ризикують отримати фальшиві гривні, наприклад, на здачу в магазині або на базарі.
Ще б пак, фальшивомонетники призвичаїлися віртуозно підробляти гроші, особливо якісно імітувати ультрафіолетовий захист. Тому такі гроші могли пропускати на касах під час перевірки з використанням ультрафіолетових детекторів. Відповідно, українці могли отримати такі купюри і на здачу.
Відомо, що найчастіше фальшивомонетники намагаються підробити купюри високих номіналів 200 та 500 грн.

Про це розповів начальник управління організації виготовлення та захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ Валерій Строчков, повідомляє The Page .

"Протягом великої війни жодних форс-мажорів із підробленими гривнями не було. Ситуація залишається стабільною та контрольованою", – сказав Строчков, зазначивши: на це вплинув, зокрема, високий захист гривневих купюр.

Справа в тому, що нині в обігу переважають банкноти четвертого покоління із посиленою системою захисту. Їхній Нацбанк ввів в обіг у 2015-2020 роках. І хоча шахраї зрідка намагаються підробляти такі купюри, фальшивки виходять низькоякісними "і розраховані на неуважність громадян та касових працівників".

"Для банкнот високих номіналів – 100, 200, 500 та 1000 грн, – які зловмисники найчастіше намагаються підробити, застосовують інноваційні оптично-змінні елементи. Їх громадянам легко перевірити, а зловмисникам дуже важко відтворити", – пояснив Строчков.

Щоб перевірити купюру, недостатньо розглянути її на світлі, потрібно знати, які елементи захисту варто звернути увагу.

Так, на сайті НБУ можна знайти картинки із зазначенням усіх захисних елементів кожної української банкноти. Наприклад, на купюрі у 200 грн є одразу 8 елементів захисту. На кожній купюрі є повністю занурена в папір захисна стрічка, чіткі мікротексти, які можна прочитати за допомогою збільшувального скла, а також квітка лілії, що змінює колір при зміні кута банкноти.

Щоб не отримати фальшивку, експерти радять:

  • уважно перевіряти купюру номіналом у 500 грн 2006 року випуску, вона популярна серед фальшивомонетників;
  • не розраховуватись великими купюрами в маленьких магазинах, транспорті;
  • частіше оплачувати товари та послуги карткою.

Скільки знайшли фальшивок

У передвоєнний 2021 НБУ вилучив майже 21 тис. підроблених купюр на 8,2 млн грн. За словами Строчкова, переважно це були банкноти:

  • 500 грн зразка 2006 року – 59% від загальної кількості вилучених з обігу підробок;
  • 200 грн. зразка 2007 року – 31%.

Читайте також:

Невже можна буде спати ночами? Що відомо про додаткову ППО для України та для закриття неба

Тисячі українців цього чекали: скільки тепер платитимуть безробітним

Зірка фільмів "Кавказька бранка" та "Вій" похвалила Лукашенка та назвала українців та росіян братами