Перевірка газових лічильників є актуальною для багатьох українських споживачів комунальних послуг. Виникає багато питань про тривалість самого процесу перевірки та терміни повернення лічильника після проведення цієї процедури.

Роз'яснення з цих питань було надано експертами видання "ГазПравда".

У разі проведення повірки, лічильник може бути демонтований, або перевірений на місці без зняття. Але в більшості випадків лічильники все ж таки знімаються. Якщо демонтований лічильник належить самому споживачеві та успішно пройшов перевірку, облгаз (місцеве газове підприємство) зобов'язаний повернути лічильник назад протягом двох місяців з дня його зняття.

Якщо лічильник визнано непридатним для використання, облгаз приймає рішення щодо доцільності його ремонту, враховуючи різні технічні та економічні чинники. У разі позитивного рішення про ремонт відремонтований лічильник має бути встановлений замість тимчасово встановленого лічильника з обмінного фонду протягом двох місяців після зняття.

Якщо ремонт лічильника виявляється недоцільним, то облгаз зобов'язаний встановити свій розрахунковий лічильник газу, що не перевищує розміри лічильника побутового споживача. Встановлення такого лічильника має бути завершено протягом 15 робочих днів після отримання результатів перевірки, але не пізніше ніж через два місяці після його демонтажу.

У разі, якщо облгаз відмовляється від встановлення іншого лічильника на час проведення перевірки, розрахунки зі споживачем ґрунтуватимуться на попередній середньомісячній нормі споживання газу.

Повернення лічильника на його вихідне місце провадиться облгазом протягом двох місяців після демонтажу та не вимагає плати з боку споживача.

Якщо демонтований лічильник є власністю облгазу, то під час відправки лічильника на перевірку споживачеві може бути встановлений інший прилад з обмінного фонду облгазу. Установку такого лічильника буде оформлено відповідним актом. Надалі цей лічильник вважається розрахунковим, і розрахунки зі споживачем проводяться з урахуванням його показань.

Якщо облгаз не здійснює встановлення іншого лічильника під час проведення повірки, то розрахунки зі споживачем здійснюються на основі середньомісячного споживання.

Облгаз зобов'язаний повернути лічильник на місце використання протягом двох місяців після його зняття, і за це споживачеві не потрібна оплата.

Важливо відзначити, що споживачі не мають змоги відмовитись від встановлення лічильника газу, наданого облгазом.

Перевірка газових лічильників та їх повернення після проведення цієї процедури визначаються встановленими правилами та термінами, щоб забезпечити точність та надійність вимірювання споживання газу та справедливість розрахунків між облгазом та споживачем.

Читайте також:

Вводитимуться спеціальні бали: українцям розповіли, як почнуть нараховувати пенсії

Вас обов'язково перевірять: що потрібно знати про перекази на картки та до чого готуватися

Пенсію можуть скоротити відразу на 50%: кого це торкнеться і чого очікувати