Пенсійний фонд України запровадив зміни, які дають змогу деяким українцям виходити на пенсію достроково, навіть до досягнення 60-річного віку. Цю зміну внесено Законом України від 15 лютого 2022 року № 2040-IX, який набрав чинності 30 квітня 2022 року, вносячи зміни до пенсійного законодавства.

Про це пише «napensii»

Закон допускає дострокове призначення пенсії за старістю особам, трудовий договір яких було розірвано з ініціативи роботодавця у зв'язку зі змінами в організації виробництва та праці. Ці зміни можуть включати ліквідацію, реорганізацію, банкрутство, реструктуризацію підприємства чи скорочення чисельності чи штату співробітників.

Умови дострокового призначення пенсії такі:

Особа була звільнена з роботи з ініціативи роботодавця у зв'язку із змінами в організації виробництва та праці.

На день звільнення особі залишилося не більше як півтора року до досягнення пенсійного віку, визначеного статтею 26 Закону України «Про обов'язкове державне пенсійне страхування».

Людина стала на облік у державній службі зайнятості і не знайшла відповідної роботи.

У людини накопичилося повне страхове покриття, яке становить 35 років для чоловіків та 30 років для жінок.

Крім того, право на пенсію за півтора роки до досягнення пенсійного віку можуть мати й особи, трудовий договір яких було розірвано за станом здоров'я, яке не дозволяє виконувати свою посаду. Ця зміна забезпечує більшу гнучкість при достроковому виході на пенсію у конкретних випадках.

Читайте також:

Про це досі не всі знають: до яких лікарів ви можете потрапити без направлення

Не будуть гірчити і псуватись: як і де правильно зберігати волоські горіхи

Навіть дві тарілки розлетяться за хвилину: рецепт найсмачніших печериць, обсмажених у пивному клярі