Кілька днів тому світ облетіла звістка, що Чорноморський флот незабаром закінчиться. Ще б пак, ранок п'ятниці, 13 жовтня, у тимчасово окупованому росіянами місті в Криму видався неспокійним. Черговий російський військовий корабель мало не пішов на дно.

Так, в ефірі національного телемарафону спікер Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук у неділю, 15 жовтня, розповів про поразку кораблів "Павла Державіна", за яким "прилетіло" двічі, та "Микола Муру". Останнього, за словами спікера, російські окупанти взагалі відтягли до кримських портів.

І ось тут стало відомо, що російські пропагандисти брешуть про технічні можливості патрульних корветів проекту 22160 "Василь Биков". Так, фахівці Defense Express заявили, що відповідні кораблі, які входять до складу Чорноморського флоту РФ, - це найгірші з точки зору озброєння судна Росії.

Більше того, за словами експертів, ці кораблі не є носіями ракет Калібр.

"При повному водозаміщенні в 1800 тонн і довжині корпусу в 94 метри кораблі цього проекту озброєні лише однією 76-мм артустановкою, двома кулеметними установками калібру 14,5 мм, 8 ПЗРК типу "Ігла-С" або "Іва", одним вертольотом типу Ка -27 або Ка-29 (або взагалі заявляється можливість розміщення Ка-52К), та кількох БПЛА типу "Орлан-10"", - зазначає Defense Express.

У той же час фахівці вказують, що навіть зенітне озброєння цих корветів залишає "бажати кращого". Про це свідчить спроба військ РФ на постійній основі облаштовувати гелікоптерні майданчики цих суден установками ЗРК "Тор".

Там наголошують, що міф про здатність кораблів проекту 22160 стріляти "Калібрами" з'явився саме завдяки російським пропагандистам, які традиційно позиціонували ці корвети як зброю, що не має аналогів. Про це йдеться у низці матеріалів джерел розпропаганди зразка 2015-2017 років.

Вперше 2 кораблі проекту "Василь Биків" спустили в море у 2017-2018 роках. Вже тоді стало очевидним, що це не ракетоносії "Калібрів", а звичайні "канонерки" російського виробництва.

Спочатку Росією заявлялося, що на носовій частині кораблів поставлять чотири вертикальні пускові шахти для здатності пускати "Калібри". Пізніше цей план змінили – замість шахт говорили про намір встановити на кораблях пускові установки Club-K. Через них кораблі "Василь Биков" зможуть запускати не менше 4 ракет типу Х-35, або ж знову бити "Калібрами", говорили в РФ. Проте, за підсумком, із цим не склалося.

Чомусь сьогодні ми бачимо, що російські корвети проекту 22160 виходять у море не з обіцяними установками Club-K, а із звичайними ЗРК "Тор". Це свідчить про те, що Росія роками брехала про можливості своєї розробки. Сьогодні про цей сором воліють не згадувати навіть пропагандисти.

"Оповідання про розміщення ракет "Калібр" на цих кораблях навіть російські пропагандони вважають за краще не згадувати, як свою нереалізовану фантазію", - наголошують фахівці.

Читайте також:

Путін може остаточно зірватися і вдарити країнами Балтії: що розповів експерт

Все сталося зненацька: не стало відомого українського актора, який перейшов на бік Путіна

Стан дуже важкий: у британській розвідці розповіли про самопочуття Путіна.

Останні судоми Путіна: новий пекельний обстріл чергового українського села. Знову жалоба у сім'ях