Тюльпани – одні з найпопулярніших садових квітів. Вони невибагливі у догляді та радують око яскравими фарбами навесні. Однак, щоб тюльпани радували вас своїм цвітінням довгі роки, необхідно правильно доглядати їх. Одним із важливих етапів догляду за тюльпанами є їхнє викопування.

Докладніше про те, чи потрібно щороку викопувати цибулини тюльпанів, читайте у нашому матеріалі.

Більшість сортових тюльпанів необхідно щорічно викопувати, щоб отримати великі та красиві квіти. Справа в тому, що у цих рослин щороку відбувається зміна цибулини: стара відмирає, а на її місці утворюється одна або кілька нових. Селекціонери спеціально відбирають сорти із високою швидкістю вегетативного розмноження, щоб отримати більше дочірніх цибулин.

Якщо тюльпани не викопувати, то вже наступного року вони почнуть тіснити один одного, що призведе до зменшення їх розмірів та погіршення цвітіння. Крім того, загущені посадки більш схильні до хвороб.

На батьківщині тюльпанів, у степах та горах, літо дуже спекотне. Тому для закладання нових квіткових бруньок їм необхідно багато тепла. Оптимальна температура для цього становить +23-25 ​​°C.

Викопувати тюльпани слід, коли листя повністю пожовкне. Копати раніше, із зеленим листям, означає недобрати маси цибулин і втратити у цвітінні. Копати пізніше, коли листя засохне, гніздо цибулин розсиплеться, і їх буде складно знайти. Оптимальні терміни викопування тюльпанів в залежності від погоди та сорту можуть становити від середини червня до початку липня.

Для викопування використовують лопату чи вила. Копають відразу гніздами, не обриваючи бадилля. Рослини розкладають у темному місці на просушування. Листя має повністю засохнути, тоді воно легко відокремлюється від цибулин. Після цього цибулини перебирають, видаляючи хворі та пошкоджені, і кладуть у тепле приміщення. Період закладки квітки посідає перші 3-4 тижні після викопування, у цей час необхідно підтримувати оптимальну температуру +23 - +25 °C. Для подальшого зберігання до осінньої посадки тюльпанам достатньо +18-20 °C.

Читайте також:

Спатимете як немовля: 5 кімнатних рослин, які покращують сон і позбавляють безсоння

Вони обов'язково повинні бути в квартирі: названі рослини, що захищають будинок від зла та бід

Так ваша орхідея ще ніколи не цвіла: що потрібно зробити, щоб рослина була обліплена квітками