Для багатьох людей повноцінний комфорт життя не можливий без їхніх домашніх улюбленців – котів та собак. Тому не дивно, що тікаючи від війни в Україні, люди з палаючих та зруйнованих будинків виносили не лише документи, а й домашніх тварин насамперед. Ось тільки якщо в Україні послуги ветеринарів не надто дорогі, то в Польщі, наприклад, утримання тварин справа клопітка.

Так стало відомо, що у Польщі діє програма субсидування ветеринарних послуг. За програмою "500 плюс за собаку та кота" можна отримати 500 злотих (4368 грн) одноразово максимум на двох тварин.

Мета програми – співфінансування чіпування, кастрації та деяких інших операцій. Про обмеження щодо громадянства інформації немає.

Водночас відомо, що отримати засоби для лікування домашньої тварини потрібно відповідати умовам програми:

  • бути власником собаки чи кота;
  • проживати на території гміни, яка бере участь у програмі;
  • подати заяву в гміну чи ратушу міста разом із документом власника, документами на тварину та рахунок від ветеринара за проведене лікування.

Заяви розглядають до 30 днів.

При цьому програма підтримки власників домашніх тварин не передбачає виплат готівкою або перерахування грошей на рахунки. Оплачуватиметься безпосередньо процедура у клініці, що бере участь у програмі і лише на ту суму, що прийнята у конкретній гміні.

Оскільки програма "500+ на собаку та кота" фінансується за кошти місцевого бюджету, у різних містах дати завершення не збігаються. Наприклад, у Варшаві та Кракові по виплату можна звернутися до 31 грудня 2023 року, а у Вроцлаві – до 30 листопада 2023 року або до вичерпання коштів.

Також слід врахувати, що у програмі беруть участь не всі населені пункти, тож варто поцікавитись про виплати у найближчому управлінні.

Нагадаємо, що після 24 лютого 2022 року українським біженцям дозволили провозити три види тварин – собак, котів та тхорів – без документів, мікрочіпів та вакцинації. Уряди країн ЄС дозволили чіпувати тварин під час перетину кордону та взяли на себе витрати, пов'язані з ветеринарним наглядом.

Читайте також:

Можна отримати 3600 гривень: кому з українців видадуть грошову допомогу

ПриватБанк порадував фінансовою допомогою для пенсіонерів: хто отримає

Українці у семи областях зможуть отримати грошову допомогу. Куди дзвонити та як подати заявку