Багато українців помітили, що цілих п'ять банківських днів поспіль долар для населення дешевшав. І ось Національний банк України (НБУ) цю тенденцію перервав.

Так офіційний курс на 23 листопада 2023 року встановлено на такому рівні: 36,0675 гривень за 1 долар (+0,0222 грн), сказано на сайті регулятора.

А ось на міжбанку сьогодні курс впав на 1 копійку до 36,06-36,08 грн/долар (купівля-продаж). Що ж до готівкового ринку, то тут курс не змінився – 37,75 гривень за долар.

До речі, протягом наступних 12 місяців фінансові аналітики, банкіри та населення чекають на долар дорожчий за 40 гривень. Наприклад, Кабінет міністрів у проекті держбюджету на 2024 рік заклав середній курс на рівні 40,7 грн/долар.

А ось аналітик Олексій Козирєв заявив, що до кінця поточного тижня різниця між ціною купівлі та вартістю продажу долара може зрости до гривні і навіть більше. Зараз спред поки невеликий, проте до п'ятниці долар у населення купуватимуть дешево, а продаватимуть його дорого.

Причому він вважає, що такі зміни відбудуться як в обмінниках, так і в касах банків. Аналітик вважає, що до кінця поточного тижня готівковий долар перебуватиме у коридорі від 37,1 до 38,15 грн, де 37,1 – це нижня ціна у купівлі, а 38,15 – верхня вартість у продажу.

У вівторок увечері, 21 листопада, спред (різниця між вартістю купівлі та продажу) був не такий великий – 37,35/37,8 грн (купівля/продаж). Хоча днем ​​раніше він був набагато меншим – 37,7/37,77 грн. При цьому за кілька днів різниця в ціні між продажем та покупкою може зрости ще більше.

Очевидно, це буде пов'язано зі зростанням попиту на готівковий долар, який спостерігається останніми днями на тлі невизначеності із фінансовою допомогою Заходу. Вже зараз більшість експертів схиляється до того, що такого обсягу допомоги, як був у 2022 та 2023 роках, наступного року не буде. Захід дасть Україні менше грошей. Отже, на всі бюджетні витрати на цю допомогу не вистачить. Адже з початку повномасштабної війни західні партнери фактично взяли на себе фінансування усієї української бюджетної сфери, за винятком армії.

Читайте також:

Що робити, якщо представники ТЦК силоміць намагаються посадити в машину: юрист надав роз'яснення

Дикі пробки на кордоні України та Польщі: до водіїв фур вже хочуть приєднатися фермери

Скільки мають виплатити військовослужбовцю після його звільнення: важливе роз'яснення

Як заощадити на оплаті електрики: прості поради, які врятують ваш гаманець