Новий рік – це час свят та подарунків, але також і час підвищення цін. Багато продуктів і товарів, які традиційно мають попит у цей період, стають дорожчими.

Докладніше про те, що перед Новим роком серйозно подорожчають апельсини, мандарини та лимони, інформує today.ua.

Очікується, що напередодні Нового року ціни на цитрусові в Україні зростуть на 4%, порівняно з груднем минулого року. Це пов'язано зі збільшенням попиту на ці фрукти у святковий період.

За словами керівника відділу маркетингу гуртового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Львова Тетяни Шувар, на ринок зараз надходить імпортна пропозиція фруктів з Африки, Італії, Іспанії, Туреччини, а незабаром очікується постачання з Греції.

Ціни на імпортні цитрусові у грудні коливатимуться в межах 45-100 гривень за кілограм. Найдорожчі фрукти надходитимуть з Італії, Іспанії та Греції, а найдешевші – з Туреччини.

За словами експерта, цінники на цитрусові починають зростати за 10-14 днів до свята Миколи, коли пропозиція ще невелика. Потім після 6 грудня вартість цитрусових може знизитись на 5-10%, а за тиждень до Нового року знову підскочити.

Банани, на думку експерта, перед святом Миколи додадуть у ціні 10%, а потім подешевшають.

Актуальні ціни на цитрусові в супермаркетах

Станом на 22 листопада кілограм апельсинів коштує в середньому близько 70 гривень. Найдорожчі – турецькі апельсини (по 69,90 грн за кг). Вартість кілограма бананів на сьогоднішній день складає 52,17 грн. за кг.

Турецький сорт мандарин "Суцума" продають у торгових мережах по 45-60 грн за кг, а італійська "Климентина" у листопаді коштує 60-68 грн за кг.

Поради, як заощадити на цитрусових

Щоб заощадити на цитрусових, можна:

  • Купувати фрукти на початку грудня, коли ціни ще не досягли максимуму.
  • Вибираючи фрукти, звертати увагу на їхній зовнішній вигляд. Цитрусові мають бути цілими, без пошкоджень та плям.
  • Купувати фрукти гуртом, якщо це можливо.

Читайте також:

У жодному разі не вживайте це: 5 продуктів, які заборонені при підвищеному тиску

Через цю просту звичку дуже підвищується тиск. Багато хто не знав

Від сигарети відверне: названо прості продукти, які допомагають кинути палити