У кожного кофемана давно сформувалися правила приготування улюбленого ранкового напою. І справді, подорожуючи, українці з подивом дізнаються, що в багатьох країнах протягом багатьох років п'ють каву з сіллю.

Так, наприклад, на Тайвані готують "каву з морською сіллю": поверх американо з льодом додають солону молочну піну. У цій культурі так само прийнято поводитися з кавуном та ананасом.

Також сіль у каві після приготування додають у Скандинавії. А в деяких прибережних країнах Європи для кави взагалі використовують солону воду.

Як виявилося, сіль природним чином здатна підкреслити насолоду кави та зберегти приємні аромати. Саме тому чутливі до гіркоти люди замість молока і цукру додають у напій сіль.

Це не тільки зменшує гіркоту, але й допомагає збалансувати смаковий профіль кави, надаючи напою більш насичений, глибокий смак, як із дорогої кав'ярні.

Справа в тому, що всі смакові рецептори розпізнають сіль, а точніше іони натрію. І якщо мозок отримує одночасно солоний та гіркий сигнали, це може призвести до "крос-модального сприйняття". Так називають ситуацію, коли пригнічується гіркий смак та посилюються інші. Тому сіль також часто додають на обідок келиха для "маргарити": вона підкреслює насолоду лайма та текіли.

До речі, в Туреччині наречена готує каву з сіллю для майбутнього чоловіка та його сім'ї. Якщо наречений вип'є солону каву і не покаже свою ворожість, значить, він готовий прожити з нареченою довгі роки і не боїться труднощів. Це традиційно роблять як неформальну дошлюбну церемонію.
Читайте також: