Ще недавно у списку найдорожчих монет значилися подвійний флорин Едварда III і бразильський золотий 1822 року на честь коронації Педру I. Тепер про них практично не згадують, адже інтерес публіки вже спрямований на більш цінні предмети.

Так, нещодавно стало відомо, що у Великій Британії археолог-аматор виявив невелику колекцію срібних монет XII століття, які, за оцінкою експертів, виявились досить рідкісними монетами часів правління короля Стефана. Встановлено, що вони були в побуті в період монетарної дефляції, коли таких монет було мало і люди були в розпачі.

Про це повідомляє Ancient Origins.

Невеликий скарб був знайдений від села Уаймондем у графстві Норфолк на сході Англії. Ця знахідка є великою цінністю для науки.

У схованці було сім монет часів правління короля Стефана, предка Вільгельма Завойовника. А ще дві монети, датовані правлінням наступників Стефана, Генріха ІІ та ІІІ. Ці срібні монети є дуже рідкісними.

Посилання:

  • Стефан був онуком легендарного Вільгельма Завойовника. Він зайняв трон після смерті короля Генріха I. Велика частина його правління пройшла в запеклій громадянській війні між ним та Матильдою, дочкою Генріха I, яка теж претендувала на престол.

Не всі експонати були цілі – було знайдено два цілих пенні, три ограновані половинки пенні та дві ограновані чверть пенні, викарбувані під час правління двох Генріхів. Незважаючи на те, що срібники були пошкоджені, всі вони мали цінність свого часу, оскільки звичайний робітник 12 століття зазвичай заробляв від одного до двох пенні за робочий день.

Про відкриття цієї чудової колекції надрідкісних монет розповів нумізмат Едріан Марсден із Служби історичного середовища Норфолка. Він припустив, що монети, викарбувані за короля Стефана, були в одному гаманці, тоді як дві інші срібні монети втратило вже зовсім інше обличчя.

Читайте також:

Путіна трястиме: на Закарпатті знайшли родовище газу. Видобуток вже б'є рекорди

Вчені знайшли найдавнішу табличку із загадковим написом: текст змусив їх перехреститися

Аж холод по шкірі: жінка знайшла у своєму будинку таємну кімнату з безліччю дивних малюнків.

За 37 років його ніхто не пограбував: у Німеччині знайшли занедбаний автосалон із Фордами, на яких ніхто не їздив