Якщо вірити офіційній статистиці, то в січні 2023 року середня заробітна плата (з надбавками та доплатами) депутата Верховної Ради України становила 48,8 тис. грн. У цю суму входять лікарняні та виплати відпустки. Крім того, кожен парламентарій може отримати до 100% посадового окладу за інтенсивність праці – тобто до 53 тис. 680 грн за результатами діяльності цього місяця. Також депутат може отримати доплати за науковий ступінь та почесне звання. Ось тільки, схоже, "слуг народу" таких грошей не вистачає, тому очікується, що 2024 рік буде для них набагато щедрішим.

В Україні 2024 року у народних депутатів автоматично зростуть зарплати, оскільки виплати прив'язані до прожиткового мінімуму. Щоб заробіток не зріс, депутати повинні підтримати рішення про "заморозку" заборони. своїх зарплат, але не зробили цього, аргументуючи це тим, що вони "живуть за ці гроші".

Як пояснила голова комітету Верховної ради з питань бюджету Роксолана Подласа, зарплати депутатів збільшуються автоматично, тому що вони прив'язані до прожиткового мінімуму.

"Я особисто подавала виправлення про те, щоб заморозити всі виплати народним депутатам на рівні 2023 року. Тому що це справедливо і відповідно не довелося б збільшувати фонд на оплату праці нардепів. Це програма, яка називається "здійснення законотворчої діяльності Верховної ради". Але депутати не підтримали цієї ідеї з різних партій. Причому у всіх партіях, окрім ОПЗЖ, у яких "палаці золоті", були люди, які говорили, що живуть на зарплату і не мають фінансової подушки безпеки, - розповіла вона.

Голосування відбулося при ухваленні бюджету на 2024 рік – ухвалу підтримали 263 нардепи.

Відповідно, документ передбачає бюджетне фінансування для Управління справами Апарату Верховної Ради наступного року на загальну суму – майже 3 мільярди гривень, а це на понад 300 млн грн більше, ніж передбачалося на поточний рік.

"Прожитковий мінімум 2023 року становив 2684 гривні, якщо на прикладі, то відповідно у народного депутата та за сумісництвом голови верховної ради, Руслана Стефанчука зарплата становить щонайменше 32 208 грн, у першого віцеспікера Верховної Ради Олександра Корнієнка – 30 866 грн Кондратюк десь 29 524 грн, голови Комітетів та фракцій запрацюють по 28 182 грн, а просто нардепи за 26 840 грн», - йдеться у сюжеті.

Читайте також:

Нові зарплати військових: скільки платитимуть з 1 грудня і від чого залежатимуть суми

Українцям розповіли про зліт середньої зарплати: скільки тепер платять

Росіяни вже скриплять зубами: ціни в магазинах злетіли, зарплати впали, а рубль знецінився

Яку пенсію ви зможете отримати, якщо працюєте на мінімальну зарплату