Щороку 6 грудня православні християни відзначають свято Святого Миколая Чудотворця – одного з найшанованіших святих у православній традиції.

Він відомий як заступник усіх скривджених та несправедливо засуджених. Ще за життя Микола робив безліч добрих справ і чудових зцілень, тому його називають Чудотворцем.

Раніше в Україні це свято відзначалося 19 грудня за юліанським календарем. Однак у 2023 році дату було змінено у зв'язку з переходом Українських Церков на нові календарі.

Так, Православна Церква України перейшла на новоюліанський календар, а Українська Греко-Католицька Церква – на григоріанський календар. Це означає, що свято Святого Миколая відзначатиметься за новим стилем – 6 грудня. Таким чином, віряни обох обрядів матимуть змогу відсвяткувати цей день разом.

Варто зазначити, що на новоюліанському календарі знаходяться інші помісні православні церкви – Константинопольська, Елладська, Румунська, Польська. А у грудні православними традиційно відзначається безліч важливих церковних свят – Різдво Христове, Собор Пресвятої Богородиці та інші.

Читайте також: