Розробляючи бюджет на 2024 рік, уряд підрахував, що в середньому українці отримуватимуть 21 809 грн. І якщо справді зарплата досягне такого рівня, навіть із урахуванням інфляції реальна зарплата збільшиться на 8,5%. Це дозволить частково компенсувати подорожчання за останні кілька років.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Зростання середньої зарплати почасти пояснюється підвищенням мінімалки. Так, у січні 2024-го її збільшать з 6700 до 7100 грн, а у квітні – до 8000. Це значне зростання зарплат (близько 20%) . До квітня уряд фактично заморозить ситуацію з поправкою на зростання цін, а вже у квітні очікує, що з'явиться можливість для значного зростання заробітних плат.

Що буде з вакансіями

В Україні вже зараз експерти говорять про структурне безробіття. Багато українців переїхали до інших регіонів. В результаті кількість безробітних значна, але частину вакансій заповнити не вдається. Наприклад, дуже складно знайти співробітників з досвідом роботи від трьох років.

Проблеми також виникли через мобілізацію. Важко знайти працівників на робочі спеціальності, працівників, які виконують фізичну роботу. Війна кардинально вплинула ситуацію на ринку праці.

Будуть попитом у 2024 році медичні працівники, фахівці психологічної допомоги. Вже зараз потрібні будівельники, люди, які володіють інженерними спеціальностями. > "Також традиційно будуть затребувані фахівці з продажу. При цьому особливо цінуватимуться фахівці зі знанням мов (це і англійська, і турецька, і німецька мови)”, – пояснюють у GRC.ua.

Європейська бізнес-асоціація опитала представників бізнесу та оприлюднила результати дослідження. За її оцінками, 65% компаній планують відкривати вакансії у 2024 році. Проте вже зараз більше половини відчуває дефіцит кадрів. Найважче буде знайти:

  • директорів, керуючих;
  • спеціалістів вузького профілю;
  • працівників із знанням англійської;
  • маркетологів, секретарів, менеджерів із продажу;
  • адвокатів, юристів, аудиторів;
  • інженерів, хіміків, фармацевтів, агрономів.

Крім того, роботодавці прогнозують, що складно буде знайти слюсарів, механіків, робітників у магазини, виробничий персонал. Є ціла низка проблем, через які не вдається наймати навіть тих фахівців, яких раніше можна було швидко знайти на ринку. Це не тільки мобілізація. Українці найчастіше хочуть працювати віддалено. Є великий розрив між очікуваною зарплатою та сумою, яку можуть запропонувати роботодавці тощо. Загалом кількість вакансій зростатиме. Водночас компаніям буде важко знайти нових працівників.

Читайте також:

Нові зарплати військових: скільки платитимуть з 1 грудня і від чого залежатимуть суми

Українцям розповіли про зліт середньої зарплати: скільки тепер платять

Росіяни вже скриплять зубами: ціни в магазинах злетіли, зарплати впали, а рубль знецінився

Яку пенсію ви зможете отримати, якщо працюєте на мінімальну зарплату