На засіданні Уряду, яке відбулося 22 грудня, було внесено ряд суттєвих змін до програми пільгових іпотечних кредитів.

Як повідомляє прес-служба Міністерства економіки, на цьому засіданні було прийнято постанову про розширення державної програми "єОселя". Тепер громадяни України мають можливість отримати кредит не тільки для придбання квартир у багатоквартирних будинках, але також для купівлі приватних будинків і таунхаусів.

Програма пільгового кредитування "єОселя" була запущена влітку 2022 року і спочатку торкалася лише квартир. Проте уряд передбачив необхідність включення до проекту житлових будинків, щоби розширити вибір для українців.

Введено певну умову. Міністр економіки Юлії Свириденко говорить про те, що придбання стає можливим за умови введення будівлі в експлуатацію, але термін не повинен перевищувати трьох років. Щодо максимальної площі житла, то норматив становить не більше 62,5 квадратних метрів, плюс 21 квадратний метр на кожного члена сім'ї. Таким чином, для сім'ї із трьох осіб надається кредит на купівлю будинку площею до 104,5 квадратних метрів.

Крім того, Кабінет міністрів вніс й інші зміни, які стосуються програми "єОселя". Наприклад, щодо вартості нерухомості та термінів експлуатації. Наразі загальні умови для учасників державної програми такі:

  • Гранична ціна житла у Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові зменшена
  • Збільшено коефіцієнт відношення до опосередкованої вартості одного квадратного метра для населених пунктів, де мешкає менше 100 000 осіб
  • Ветерани, які загинули внаслідок війни, інваліди війни та члени їх сімей можуть придбати квартиру в будинку, введеному в експлуатацію понад 10 років тому, якщо він знаходиться у Києві чи області
  • Обмежень щодо терміну експлуатації в інших населених пунктах для зазначених категорій населення немає

Учасники програми "єВідновлення" можуть компенсувати різницю між вартістю житла та сумою, зазначеною у сертифікаті, з використанням кредитних коштів.

Нагадаємо, що програма "єОселя" надає підтримку українцям, які не мають власного житла або прагнуть покращити умови проживання, надаючи пільгові кредити. Військовослужбовцям за контрактом, медичним працівникам, педагогам та вченим видають кредит за пільговою ставкою 3% річних. Інші категорії громадян, включаючи учасників бойових дій та внутрішньо переміщених осіб, можуть отримати іпотеку зі ставкою 7%.

Читайте також: