В Україні раніше діяла заборона на пронесення домашніх тварин до бомбосховищ та інші захисні споруди.

Ця заборона була введена ще у 2018 році наказом Міністерства внутрішніх справ. Однак тепер цей наказ планують скасувати.

До розгляду цього питання підштовхнув резонансний випадок в одній із київських шкіл під час чергового обстрілу столиці.

Тоді до укриття у підвалі школи підбігли двоє дітей у супроводі собаки. Однак працівники школи, посилаючись на наказ МВС, не пустили їх усередину - нібито через можливу алергію на вовну тварини в інших дітей.

Через цей інцидент дітям довелося бігти на вулиці у пошуках іншого притулку, поки над їхніми головами збивали чергову ракету.

Як з'ясувалося пізніше, їхній батько загинув минулого року на фронті в Запорізькій області. Таким чином, працівники школи мало не позбавили вдову загиблого бійця та її дітей життя.

Ця історія викликала великий суспільний резонанс та обурення жорстокістю шкільних працівників.

Організація захисту тварин Uanimals порушила питання про необхідність скасування цього наказу МВС, назвавши його "питанням безпеки як самих тварин, так і людей".

У відповідь МВС підготувало проект нового наказу, який скасовує заборону на пронесення домашніх вихованців у притулки. Однак у документі прописані певні правила: власники зобов'язані контролювати своїх тварин, щоб ті не становили загрози для людей та майна.

Наразі проект наказу проходить узгодження в інших державних органах.

Організація Uanimals пообіцяла інформувати громадськість про будь-які зміни щодо цього питання. Адже в умовах воєнних дій безпека людей та тварин має першорядне значення.

Читайте також: