Чимало українців досі вважають, що смакові якості плодів огірка залежать виключно від біологічних особливостей того чи іншого гібриду. Насправді, як правило, до гіркоти в огірках наводять неякісне ґрунтове харчування, неправильне використання добрив чи надлишок азоту. А ще причиною вироблення в огірках кукурбітацину – речовини, що відповідає за гіркоту, часто стають нерегулярним або недостатнім поливом, а також холодною водою.

Ще зі шкільної лави кожен із нас знає, що огірок на 95% складається із води, тому волога для цієї культури просто життєво необхідна. Не буде води – огірок швидко почне гірчити, листя буде сохнути, зав'язь пропаде.

Разом з тим, якщо води буде багато – це теж не сподобається культурі, адже ґрунт буде мокрим та холодним, що призведе до ураження коріння грибками. Це також вплине на смак огірків: з'явиться гіркота.

Отже, в ідеалі на розсаду або перші сходи, що з'явилися з землі, потрібно витрачати в середньому 4-5 літрів води (на квадратний метр). Полив відбувається раз на 4 дні.

Коли кущі починають цвісти – тут потрібно бути обережним, адже ніжні пелюстки не приймають попадання вологи. Полив 4-5 літрів (на квадратний метр) кожні 2 дні.

Якщо все пройшло успішно і формується зав'язь, можна збільшити подачу води до 10-12 літрів (на квадратний метр) раз на 2 дні.

Час дозрівання плодів - найважливіше, адже від об'єму рідини безпосередньо залежить, чи буде огірок соковитим або млявим. Поливайте кущі по 10-12 літрів (на квадратний метр) щодня або навіть кілька разів на добу - вранці та ввечері.

важливо!

  • Пам'ятайте про підступність нічної прохолоди: краще поливати кущі теплою рідиною (+24 ° C) увечері, ніж засмучуватися наступного дня.
  • І не забувайте про природний перебіг часу: коли температура повітря опускається до +15 ° C, рослини перестають поливати взагалі. Так ви не зашкодите кореневій системі.

Ще одне хвилююче питання – як часто поливати огірки у спеку.

Відповідь досвідчених дачників – якнайчастіше. Якщо стоїть сильна посуха та дощів не видно, то поливайте культуру щодня – вранці чи ввечері.

Як варіант – встановіть краплинний полив. Крім того, не забувайте розпушувати ґрунт, щоб до коріння надходив кисень.

І не забувайте збирати огірки. Інакше рослина перестане плодоносити.

Читайте також:

Не поспішайте викидати: що потрібно зробити, якщо в законсервованих огірках помутніли розсоли

Якщо хочете справжнє соковите та ніжне м'ясо, робіть так: рецепт яловичини, маринованої в солоних огірках

Виростуть хрусткими, солодкими і з пухирцями: для чого огірки потрібно обробляти солодкою водою

Врожаю помідорів та огірків заздритимуть сусіди: як правильно знизити кислотність ґрунту на городі