Кожна досвідчена господиня знає, що яловичий і свинячий фарш можна тримати за плюсової температури не довше 1-2 годин. А ось у холодильнику такий фарш можна зберігати 6-8 годин та в морозилці не більше 2 днів. Не дивно, що іноді в магазині нам продають не зовсім свіжий товар.

Ні для кого не секрет, що фарш псується набагато швидше, ніж шматок цілісного м'яса. Вся справа в тому, що структура фаршу утворює безліч маленьких повітряних кишень по всьому м'ясу, а кисень - одне з основних джерел живлення для крихітних бактерій, які викликають харчове отруєння.

Скільки часу може зберігатись фарш залежить від виду м'яса, з якого він виготовлений, від умов зберігання та доданих спецій. Наприклад, рибний напівфабрикат зберігається менше, ніж м'ясний при однакових показниках температури та вологості.

Курячий, індичий

Напівфабрикат з індички або курки без цибулі зберігається менше, ніж свинячий або яловичий. Справа у розвитку сальмонел – бактерій, що мешкають на поверхні м'яса птиці. Так, термін придатності такого фаршу у холодильнику становить 12 годин (температура до +4 градусів), у морозилці – 1-2 місяці.

А ось за кімнатної температури продукт псується практично відразу.

Найголовніша ознака несвіжого фаршу - це, звичайно ж, неприємний (може навіть і гнильний запах). Також у його масі можуть бути "плями" темного кольору.

До речі, якщо фарш пахне спеціями та часником, то найімовірніше таким чином продавці намагалися "освіжити" псований фарш.

Також несвіжий фарш не має блискучої поверхні, вона у нього перетворюється на сірувату матову і сік з фаршу має темний колір і густу консистенцію.

Ви можете оцінити курячий фарш візуально – якщо шматочки перекрученого м'яса рівні, глянсові, без дивних вкраплень та плям, значить, продукт свіжий. В іншому випадку краще відмовитися від покупки.

Як зрозуміти, що свинячий фарш зіпсувався

У випадку зі свининою "працюють" ті ж правила, що і з куркою - ознаки несвіжого продукту збігаються. Якщо ви бачите, що свинячий фарш став сірим або зеленим, занадто м'яким на дотик, пахне тухлим або кислим м'ясом, то, швидше за все, використовувати його вже не можна. Елементарний огляд за допомогою природних рецепторів допоможе виявити несвіжу свинину, а також розібратися, як зрозуміти, що яловичий фарш зіпсувався.

Як зрозуміти, що заморожений фарш зіпсувався

Багато господинь "про запас" залишають фарш у морозильній камері, щоб потім з нього щось приготувати. При цьому слід пам'ятати, що заморожений фарш можна зберігати до 3-4 місяців без шкоди для його якості.

Рідко, але трапляється так, що продукт втрачає свою свіжість, тому важливо знати, як зрозуміти, що фарш зіпсувався у морозилці.

Після його розморожування (а то й під час) ви відчуєте неприємний запах гнилого м'яса. Він буде досить сильним – не помітити не вийде. Перевіривши ємність з фаршем, ви також можете побачити, що на продукті з'явилися плями будь-якого іншого кольору, крім м'ясного природного - це теж стане аргументом проти використання напівфабрикату.

Читайте також:

Його називають "Польський равлик": рецепт апетитного листкового пирога з м'ясним фаршем

Його з'їдають і просять ще: рецепт старовинного карпатського картопляного пирога з м'ясним фаршем

Незабутній смак та аромат: рецепт картопляного рулету "Ностальгія" з фаршем та томатним соусом