Якщо вірити сухим статистичним даним, то 2022 року за обсягом номінального ВВП (2,215 трлн доларів) Росія посідала 8-ме місце у світі та 4-те в Європі (за даними МВФ). За ВВП на душу населення (ППЗ) у 2022 році Росія була на 59-му місці у світі (МВФ). Ось тільки війна, схоже, суттєво вплинула на поточний рейтинг.

Так, професори Каліфорнійського університету в Берклі Анатасія Федик та Юрій Городниченко у статті для Project Syndicate написали, що Росія навряд чи виграє війну проти України, оскільки дії Москви завдали непоправної економічної шкоди країні.

За словами вчених, поки економічні перспективи Києва покращуються, економіка Москви "демонструє ознаки напруження". Російська валюта впала в ціні щодо долара, тоді як відсоткові ставки різко зросли приблизно до 16%, щоб стимулювати послаблення валюти та боротися з бурхливою інфляцією в країні; ціни зросли на 7,4% у річному обчисленні в лютому, що майже вдвічі перевищує мету центрального банку 4%.

Крім того, схоже, що сьогодні Кремль отримує менше грошей. За даними російського уряду, незважаючи на демонстрацію Путіним непокори західним санкціям, доходи від нафти і газу впали приблизно на 24% у 2023 році, що становило майже 100 мільярдів доларів втрачених доходів.

Росія також стикається з величезною демографічною проблемою, оскільки вона втрачає чоловіків на полі бою і бореться з відпливом громадян, які втекли з країни після початку війни два роки тому. За оцінками російського інформаційного агентства "Известия", 2023 року в країні не вистачало близько 5 мільйонів працівників.

Економісти попереджають, що це погано для бізнесу та продуктивності. За даними Міністерства фінансів США, російська економіка зараз скоротилася на 5% із моменту вторгнення в Україну.

Тим часом, економіка України, схоже, покращується. У той час, як у 2022 році ВВП впав приблизно на 30%, Міжнародний валютний фонд підвищив свою оцінку зростання країни в 2023 році з 2% до 4,5%.

Тим часом очікується, що цього року інфляція знизиться приблизно до 5%, порівняно з 26% на початку 2023 року.

"З боку Росії більшість економічних втрат є наслідком її власної безгосподарності та санкцій Заходу. Росія, звичайно, сама створила всі ці проблеми. Вона точно не виграє війну ні у військовому, ні в економічному плані. Україна оговтується від початкового шоку, і якщо продовжуватиметься потужна зовнішня допомога, вона матиме верх у цій війні на виснаження", - заявили Федик та Городниченко.

Україна, швидше за все, потребуватиме продовження військової підтримки з боку США та інших європейських країн, а також продовження фінансової допомоги. Захід також має накладати санкції на економіку Росії, якщо Україна хоче мати шанс, додали вони.

"Всі ці елементи не лише реальні, а й вкрай необхідні для того, щоб допомогти Україні захиститися", - зазначили професори.

Читайте також:

Незабаром не стане "володаря": переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про переломний момент

Критикував Путіна: раптово зупинилося серце відомого режисера

Скільки українським біженцям платитимуть у Чехії: названо нові суми