Як кажуть професіонали, готуючись до посадки насіння, багато садівників сперечаються про необхідність замочування. Хоча деякі вважають, що це сприяє кращому проростанню та зростанню, є види насіння, які не отримує користі від замочування і навіть можуть їм нашкодити.

Насіння капусти, броколі, цвітної капусти та інших капустяних культур замочувати не можна. Ці рослини мають ніжну оболонку, яка легко розм'якшується під час замочування, що може їх пошкодити.

Крім цього, капуста та її родичі чутливі до висихання, тому порушення природного балансу вологи внаслідок замочування може бути згубним.

Також настійно не рекомендується замочувати насіння моркви, пастернаку та інших коренеплодів. Ці рослини мають велику кореневу систему, якій може бути завдано шкоди при замочуванні.

Урожай моркви: скрін з відео
Урожай моркви: скрін з відео

Насіння цибулі, часнику та інших цибулинних культур також слід не замочувати. Ці рослини мають щільний панцир, який погано вбирає воду, що робить замочування неефективним. Крім того, цибулинні культури при надмірному зволоженні схильні до гниття насіння.

Також не вимагають замочування насіння гарбуза, кабачків, огірків та інших гарбузових культур. Їхня тонка оболонка може розм'якшитися і пошкодитися при замочуванні, а надлишок вологи може призвести до загнивання насіння і зниження схожості.

Перш ніж вирішити, чи необхідно замочування для оптимального проростання та зростання, важливо враховувати специфічні характеристики кожного виду рослин.

Читайте також:

Урожаю вистачить і на вино, і на компот: як правильно обрізати виноград навесні

Урожай малини вас здивує: як правильно обрізати її навесні, щоб ягід було набагато більше

Весь урожай засохне і зіпсується: що ні в якому разі не повинно рости поряд із помідорами