Огородникам-початківцям дуже часто здається, що огірки - рослина невибаглива і не вимагає особливих зусиль при вирощуванні, проте в реальності це не зовсім так. Огородники з досвідом знають, що врожайність огірків безпосередньо залежить від догляду та правильної висадки молодих рослин. При цьому не важливо, чи вирощують їх розсадним або безрозсадним методом.

Приступаючи до вирощування огірків, кожному українцю слід пам'ятати, що ця рослина дуже чутлива до нестачі поживних речовин, світла, свіжого повітря, перезволоження або відсутності вологи в ґрунтосуміші. Будь-який із цих факторів провокує уповільнення росту, слабке плодоношення, осипання зав'язей, а також інфекційні спалахи – в результаті огіркові кущики повільно ростуть, хворіють, їхня врожайність різко знижується.

Ось чому грамотно підібрана посадкова схема – запорука нормального розвитку огірків.

Так, посадка огірків у теплиці потребує такої відстані: між розсадою 40-50 см, у міжряддях 80-100 см (так можна розмістити до 4 рослин на кв. м).

Вирощування огірків
Вирощування огірків

Якщо ж огірки зростатимуть у відкритому ґрунті, то між ними має дотримуватися відстані приблизно 30-35 сантиметрів. При цьому висаджувати їх потрібно у шаховому порядку щодо сітки та відносно один одного. Такий спосіб культивування підходить для регіонів з теплою весною та довгим літом.

До речі, відстань огірків залежить і від способу посадки:

  • при вертикальному – кущі висаджують на видаленні у ряді близько 40 см;
  • при горизонтальному – близько 60 см.

Дистанція між рядками повинна становити щонайменше 1 м.

Після посадки в будь-якому випадку важливо також забезпечити рослинам належний догляд. Підвищити врожайність допоможуть полив та своєчасне підживлення. Полив краще організувати краплинний. При такому способі забезпечується внесення вологи до кореневої системи, що підвищує ефективність її всмоктування, знижується ймовірність розвитку гнил і істотно економиться вода.

Підживлення у відкритому ґрунті можна починати з червня. Вони допоможуть забезпечити рослини необхідними для зростання та плодоношення компонентами. Як добрива краще вибирати комплексні склади з фосфором та калієм.

Читайте також:

Не забудьте це зробити: що треба розкидати по грядках, щоб огірки виросли солодкими та хрусткими.

Дозріють уже через місяць: як виростити солодкі та хрусткі ранні огірки

Виросте соковитою та солодкою: коли потрібно садити кукурудзу, щоб зібрати шикарний урожай