Гарні і навіть їстівні невибагливі рослини... Здавалося б, мрія садівників та городників. Але часом мрія обертається кошмаром, адже є рослини, які потрібно садити з обережністю.

Так, наприклад, практично всі знають, що одна з найагресивніших їстівних рослин – це топінамбр. Ще б пак, бульби цієї рослини швидко розростаються вглиб і вшир, а територія "захоплення" корінням досягає метра вглиб. При цьому навіть після перекопування топінамбур відроджується з маленьких шматочків бульб. Досвідчені городники знають, що якщо вони на своїй площі наважуються вирощувати топінамбур, то глибоко вкопують листи шиферу, щоб обмежити гряду.

А ще варто знати, що якщо регулярно не обрізати малину, а також не викопувати коріння, вона швидко заполонить все навколо. Викорчовувати рослину дуже складно, як і збирати врожай з кущів, що розрослися.

А ще багато дачників люблять прикрашати свої паркани, альтанки і стіни будинку кучерявою рослиною хмелю. При цьому кожному, хто наважиться на подібний експеримент, потрібно знати, що зарості хмелю треба контролювати: обрізати, давати опору. Інакше потім замучитеся виводити рослину звідти, де її не повинно бути.

Також вільно на волі почувається і м'ята, яка здатна швидко зайняти довколишні ділянки землі. При цьому коріння у неї залягає досить глибоко, і простим перекопуванням для знищення надлишків не завжди вийде обійтися. Тому м'яту рекомендується садити у вкопану в землю велику ємність із дренажними отворами. Наприклад, у старе корито.

Багаторічна айстра - осіння прикраса клумби. Її головний мінус – у розмноженні сіянцями. Тому навесні тим, у кого є айстри на ділянці, доведеться боротися з ними по всій ділянці. Хоча в цілому складнощів випалювання квітів не становить, але попітніти при перекопуванні або попрацювати сапкою доведеться.

Читайте також:

Не поспішайте їх викидати: яке добриво для хорошого врожаю можна зробити з перших бур'янів

Малини вистачить і на варення, і на частування: як зробити просте добриво, щоб гілки ломилися від ягід

Урожаю заздрити навіть сусіди: як приготувати саморобне добриво для дачного винограду

Адже все дуже просто: названо добриво, завдяки якому помідори виростуть м'ясистими та великими.