Якщо вірити місячному календарю, то всі городники у травні ще мають цілих 10 днів для посадки огірків. І справді, погода на вулиці вже стабільно тепла і ґрунт давно прогрівся до +10-12°С, що так люблять огірки. При цьому досвідчені городники всім нагадують, щоб урожай огірків був щедрим, при посадці цих овочів потрібно дотримуватися низки правил.

Так, ідеальним місцем для вирощування огірків буде сонячна ділянка, захищена від холодних вітрів. При цьому дуже важливо тримати правила сівозміни овочів на городі і правильне сусідство культур.

Огірки можна висаджувати на грядках, де торік росли капуста, картопля, цибуля, томати, перець чи морква, але уникати місць, де вирощували гарбузові культури.

Знову ж таки не можна садити біля огірків кабачки. Справа в тому, що через таке сусідство у обох рослин можуть бути проблеми з запиленням, а також кабачки та огірки часто стають жертвами одних і тих же шкідників та захворювань.

Кращі культури-сусіди для огірка – це кріп, м'ята, петрушка, фенхель, руккола, селера, а також цибуля та часник на перо.

Згідно з посівним календарем на травень 2024 року, найкращими датами для посіву огірків будуть 11-13, 17-22.

Для посадки огірків у відкритий ґрунт роблять борозни глибиною 2-4 сантиметри з відривом 70 сантиметрів друг від друга.

Щоб огірки краще росли, можна в рів перед посівом насіння рівномірно розподілити перегній. Після цього кожен рядок потрібно щедро полити водою, щоб насіння падали не на сухий, а на вологий ґрунт.

Насіння зазвичай кладуть на відстані 5-10 сантиметрів один від одного, після чого присипають ґрунтом і ще раз поливають.

Швидкість проростання насіння огірків залежить від температури ґрунту. При температурі близько +20°С вони проклюнуться через 14 днів, за +25°С – через 10-12 днів, а за +30°С – через 7-10 днів.

Вздовж грядки рекомендується встановити опори, на яких огірки можуть плестись.

важливо!

  • Бажано садити не свіже насіння, а те, яким вже два-три роки. Вважається, що чим довше насіння полежать, тим воно врожайніше, а свіже насіння дає більше пустоцвітів.

Читайте також:

Урожаю заздритимуть усі сусіди: як правильно підгодувати черешню, щоб збирати її відрами

Правило "чотирьох": що потрібно зробити, щоб полуниця виросла солодкою та запашною

Допоможе звичайний папір: як без проблем позбутися бур'янів на грядках та на клумбі