У Нацбанку пояснили подорожчання продуктів

Українцям стає все складніше забезпечити себе всіма необхідними продуктами харчування, оскільки цінники в магазинах стрімко зростають. У пресслужбі Національного банку України розповіли, з чим пов'язане зростання цін на продукти.
Як пояснив регулятор, основною причиною прискорення підйому цін на продукти стало подальше перенесення ефектів від низьких врожаїв в 2020 році як в нашій країні, так і в усьому світі. Зокрема підскочила в ціні соняшникова олія та продукти її переробки. В результаті низьких врожаїв зросли витрати на сировину через що почав стрімко дорожчати хліб та інші вироби з борошна. Також зросли цінники на м'ясних і рибних продуктах, сухофруктах, кетчупах, сирах і рисі.

У Нацбанку зазначили, що подорожчання м'яса пов'язане зі скороченням виробництва і збільшення вартості кормів. В ціні злетіла яловичина і курятина. Поганий урожай і високі світові ціни на пшеницю і цукрові буряки зіграли не останню роль у подорожчанні борошна і цукру. Внаслідок неврожаю відновили зростання ціни на банани, також скоротилися запаси овочів борщового набору через що сповільнилося їх здешевлення. Подорожчання не обійшло стороною і алкогольні напої, зокрема, через підвищення мінімальних цін на ігристі вина на початку року.
За прогнозами Національного банку в найближчі місяці інфляційний тиск залишатиметься значним. Поліпшення ситуації очікується в другому півріччі 2021 року. Тоді відбудеться надходження нового врожаю, і інфляція почне сповільнювати свої темпи.

Раніше портал Hyser писав, що ціни на сигарети в Україні злетіли в кілька разів. Українцям слід готуватися до того, що незабаром за одну пачку сигарет доведеться платити 100 гривень

Також портал Hyser повідомляв, що в Україні вартість деяких видів м'яса і сала підвищиться мінімум на 10%.

Крім того портал Hyser інформував, що в Україні подорожчали продукти. За минулий рік в ціні піднялися практично всі продукти, проте найсильніше подорожчали яйця, масло і цукор.