Головні новини за сьогодні, 19 березня, в щоденному дайджесті від порталу Hyser.

В Україні протестувальники виходять на вулиці

Повідомляється, що в п'ятницю вранці навпроти будівлі Київської міської державної адміністрації почалася акція учасників руху "Save ФОП", які виступають різко проти локдауна, який в столиці набуде чинності вже в суботу, 20 числа.

Так, перед КМДА зібралося кілька десятків протестувальників, які не хочуть, щоб у місті знову оголошували локдаун. Надалі учасники акції протесту відправляться на майдан, а надалі відправляться під будівлі Кабінету Міністрів та офісу президента.

У Зеленського розповіли, де далі чекати локдаун

Заступник глави офісу президента Кирило Тимошенко припустив, що незабаром посилення карантинних заходів введуть і в Київській області. За його словами в регіоні складна епідеміологічна ситуація, проте остаточне рішення про локдаун прийматиме місцева влада.

Кирило Тимошенко нагадав, що на сьогоднішній день посилені карантинні заходи діють в Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Вінницькій областях і з 20 березня в місті Київ.

Україну знову хочуть поділити, у Мінрегіонів озвучили перші кроки.

У Міністерстві розвитку громад і територій планують знову поділити Україну. Уточнюється, що мова йде про функціональні типи. У Міністерстві впевнені, що таке рішення дасть можливість зосередити ресурси спрямовані на розвиток областей. Доктор політичних наук Петро Олещук в ефірі телеканалу розповів, що зміниться в країні.
Петро Олещук підкреслив, що цими змінами не пропонується змінювати адміністративно-територіальний поділ України. Йдеться про те, щоб структуризувати країну відповідно до географічних і соціально-економічних особливостей різних її частин. Експерт зазначив, що новий поділ країни в кінцевому рахунку може призвести до вирішення такого питання як адміністративно-територіальна реформа України.

Українців попередили про примхи погоди в квітні

Синоптик Українського гідрометцентру Роман Мурмило каже, що з 18-го числа настане "звичайний Березень" з досить прохолодною погодою.

"Потім нічого серйозного. З 17 по 20 березня опадів не передбачається, але і тепла особливого не буде – звичайна Березнева погода. Вночі близько 0 градусів, вдень-до + 10... +12 градусів", - уточнив синоптик.

Завідувач відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіра Мартазінова каже, що весна цього року нагадує "стару весну, яка вкладається в старі кліматичні терміни".

Якщо весна буде розвиватися в тому ж темпі, то справжня весна, коли середньодобова температура перейде позначку +5 градусів, почнеться з 5 квітня.