Рятувальники попередили українців про небезпеку випалювання сухостою

Про те, що такі методи не тільки можуть призвести до пожеж, а й караються відповідно до чинного законодавства, інформує пресслужба ДСНС України.

Пожежний підкреслили, що величезна кількість загорянь в природній екологічній системі, виникає через недалекість громадян, які не звертають уваги на постійні застереження фахівців ДСНС. Рятувальники звернули увагу на те, що з весняним потеплінням українці приступили до наведення порядку на своїх дачних ділянках, і розташованих поблизу територіях, методом випалювання скупчився сміття і сухостою. Однак, вітряна погода може сприяти швидкому поширенню вогнищ загоряння, а вогонь часто переміщається на сусідні споруди, подібні об'єкти інфраструктури, і завдає істотної матеріальної шкоди.

У ДСНС нагадують, що нещодавно у Верховній Раді України був прийнятий закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій", що дозволяє протистояти пожежам на відкритих природних територіях. У рятувальників нарешті з'явилася надія на те, що представники ДСНС зможуть жорстко і рішуче діяти в боротьбі з нерозумними паліями.

Пожежа, фото: скріншот You Tube
Пожежа, фото: скріншот You Tube

Зокрема, в законі забороняється випалювати суху рослинність в прибережних захисних зонах: на островах у внутрішній акваторії морів, уздовж море, лиманів і заток, уздовж річок і навколо водойм і островів. За підпали листя і сухої трави в законі передбачені штрафні санкції на суму до 153 000 гривень. У тому випадку, якщо вогонь поширився на велику територію, попутно завдавши тяжких наслідків, порушнику може загрожувати до 5 років ув'язнення.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що через ярмарок, що проходить в Києві, пожежники не змогли проїхати до палаючого гуртожитку.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, що у столиці України горіло реанімаційне відділення однієї з лікарень.

А до цього "Hyser" розповідав про те, що У ДСНС попереджали про небезпеку зимового виду риболовлі.