Цього року українцям кілька разів проведуть перерахунок виплат

Згідно з постановою Кабміну "Про затвердження бюджету Пенсійного фонду України", пенсія для громадян похилого віку підвищуватимуть у чотири етапи. Зокрема, у Міністерстві соціальної політики планують розпочати зміни розміру допомоги у квітні, липні, жовтні та грудні.

Вже з 1 квітня, державну допомогу перерахують тим, громадянам, які продовжили офіційно працювати після досягнення пенсійного віку, але тільки в тому випадку якщо у них має 2 роки додаткового страхового стажу. Збільшать не тільки розмір базової пенсії, але доплати за перероблений стаж.

У тому випадку, якщо у чоловіка є 35 років страхового стажу, а у жінки - 30 років, пенсія підніметься на 2 відсотки від затвердженого прожиткового мінімуму, тобто крім пенсії, за кожен рік понад покладену норму, виплату збільшать ще на 35 гривень. Наприклад, якщо до квітня пенсія становила 3 000 гривень, то з урахуванням 2 років додаткового стажу, розмір соціальної виплати збільшиться на трохи більше, ніж 60 гривень.

Індексація пенсій. Фото: скріншот YouTube-відео.
Індексація пенсій. Фото: скріншот YouTube-відео.

Також у липні має пройти підвищення мінімальної пенсії, на 85 гривень, при цьому максимальну збільшать на 850 гривень. Такі зміни безпосередньо пов'язані зі зміною розміру офіційного прожиткового мінімуму. В цей же період збільшать і надбавку за перероблений трудовий стаж, на 18 гривень.

З 1 жовтня громадяни, які досягли віку в 75 років, зможуть розраховувати на щомісячну надбавку в 400 гривень, а 80-річні - в 500 гривень.

Фінальне для цього року підвищення пенсій пройде в грудні. Мінімальну пенсію збільшать до 1 934 гривень, а максимальну - до 19 340 гривень. Це спричинить зміну ставки за стаж вище норми, до 19 гривень.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, скільки трудового стажу потрібно в 2028 році, для того, щоб вийти на заслужений відпочинок в належні 60 років.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, що українцям виплачуватимуть компенсації за перебування на "самоізоляції", але тільки у разі підтвердженої коронавірусної інфекції.

А до цього "Hyser" розповідав про те, що всупереч однаковому віку виходу на спокій, в Україні серйозно відрізняються пенсії жінок і чоловіків.