Українцям розповіли, що буде з цінами на блакитне паливо після 1 квітня

Встановлений урядом єдиний тариф на блакитне паливо 6,99 гривні за куб, перестане діяти з 1 квітня 2021 року. Ціни підуть у "вільне плавання", а це значить що українцям, ймовірно, доведеться платити більше. Як зміняться тарифи на газ, повідомляє портал "obozrevatel".

За даними "Української енергетичної біржі", в березні вартість одного кубометра блакитного палива на відкритому ринку становила близько 7,1-7,5 гривні. У квітні ця цифра може зменшитися у зв'язку із закінченням опалювального сезону. Варто відзначити, що в лютому один кубометр газу коштував понад 8 гривень.

На думку директора спеціальних проєктів науково-технічного центру "Психея" Геннадія Рябцева, цілком можливо, що у квітні ціни на газ будуть не вище 6,99 гривні за куб.він зазначив, що постачальники не можуть встановлювати тарифи на свій розсуд, оскільки існує алгоритм розрахунку.

Експерт вважає починаючи з квітня і далі ціни на блакитне паливо будуть знижуватися. Він зазначив, що компанії якимось чином будуть компенсувати втрати, проте ймовірність того, що буде встановлена ціна набагато перевищує 6,99 гривні за куб, не висока.

Напередодні повідомлялось, що після припинення дії тарифу на газ 6,99 гривні за куб, українцям доведеться значно переплачувати за паливо. Справа в тому, що у зв'язку зі змінами, які ініціювала НКРЕКП, постачальникам блакитного палива доведеться встановлювати річні тарифи ще до того як закуплять дешевий газ у весняно-літній період. Таким чином вартість блакитного палива може значно перевищувати тариф 6,99 гривні.

Раніше портал Hyser повідомляв, що в Україні з'явиться новий вид субсидії. Держава допомагатиме не тільки з оплатою комунальних послуг.

Також портал Hyser інформував, що експерт відкрив очі українцям і розповів, якої якості газ вони отримують насправді.

Крім того портал Hyser писав про те, що українцям підказали, як зменшити витрату газу при готуванні їжі. Кілька простих порад, які допоможуть зменшити цифри в платіжках.