У "хрущовках" тепер необхідно буде переробляти електропроводку і міняти її на більш потужну.

А проблема новобудівель з тимчасовими трансформаторами, коли світло вибиває через включену праску, стане рідкістю, пише "UBR". Дані перспективи стануть реальністю завдяки постанові НКРЕКП №475 від 17 березня.

Постанова регулятора "Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП" внесла зміни до порядку розробки та подання на затвердження планів розвитку систем розподілу та інвестиційних програм операторів систем розподілу (ОРС), згідно з якими оператор зобов'язаний забезпечити індивідуальним побутовим споживачам потужність споживання на рівні не менше 5 кВт.

"Постанова вирішила серйозну проблему. Стара система, яка забезпечувала потужність 2,5-3 кВт, не відповідає реальним побутовим потужностям споживання. Люди стали більше споживати", - прокоментувала UBR.ua член НКРЕКП Ольга Бабій.

Дана вигода торкнеться жителів багатоквартирних будинків в населених пунктах, де відмовилися від централізованого опалення. Тепер простіше можна буде встановити електричний котел та інше електрообладнання. Раніше оператори ОРС (колишні обленерго) не давали на це технічних умов.

"Ви купили квартиру в багатоквартирному будинку, в хрущовці, робите ремонт, міняєте проводку, розраховуєте свій обсяг споживання всередині хрущовки. Приходьте в ОРС і кажіть: мені потрібно приєднання 5 кВт. Вам відповідають: ні, можна тільки 3 кВт. Ви говорите: ні, мені потрібно 5 кВт, тому що якщо я зараз по-чесному не поставлю, то завтра спалю вам будинок", - пояснює Ольга Бабій.

За словами експертів, дане обмеження раніше можна було обійти, але послуга по "збільшенню" норм техумов була платною.

"2,5 кВт - це потужність тільки одного чайника. Тому техумови все-таки давали і на 5, і на 9 кВт, але за це потрібно було доплачувати, і це недешево", – пояснює керуючий партнер ЮФ KopotLawyers, співзасновник і керівник сервісу онлайн перевірки нерухомості Monitor.Estate Володимир Копоть.

Раніше Hyser писав про те, що в Україні зробили фатальну заяву щодо комуналки.

Також Hyser повідомляв, що експерт розповів, що врятує боржників за комуналку.

Нагадаємо, що українцям розповіли, що буде з цінами на блакитне паливо після 1 квітня.