Солідарна пенсійна система не зможе забезпечити українцям гідну старість

У Міністерстві соціальної політики заявили, що звичні для всіх пенсії, коли за всіх працюючих громадян сплачуються внески до Пенсійного фонду і за рахунок цих коштів проводяться виплати пенсіонерам, вже ніколи не зможуть забезпечити гідне життя. З чим це пов'язано, йдеться в повідомленні пресслужби міністерства.
У Мінсоцполітики зазначили, що солідарна пенсійна система не в змозі забезпечити українців гідними виплатами на старості років. Для нормального функціонування солідарної пенсійної системи необхідно щоб внески оплачувало двоє більше громадян, ніж отримують пенсії. На сьогоднішній день внески платять менше 13 мільйонів працюючих громадян, в той час як одержувачів пенсії налічується 11,1 мільйона.

Інфографіка. Фото: facebook.com/MLSP.gov.ua
Інфографіка. Фото: facebook.com/MLSP.gov.ua

У міністерстві зазначають, що далі ситуація буде тільки погіршуватися: народжуваність падає, а тривалість життя збільшується. Тому кількість працюючих громадян по відношенню до пенсіонерів буде поступово зменшуватися. Внаслідок чого зменшуватимуться і надходження до Пенсійного фонду.
Несистемне зниження ставки ЄСВ у 2016 році майже в два рази не призвело до детінізації ринку праці, проте призвело до скорочення фінансових можливостей солідарної пенсійної системи. Тобто знизивши навантаження на бізнес держава отримала недофінансовану солідарну пенсійну систему і не запропонувала людям пенсійні накопичення як компенсатор.

Інфографіка. Фото: facebook.com/MLSP.gov.ua
Інфографіка. Фото: facebook.com/MLSP.gov.ua

Також варто відзначити і низький коефіцієнт заміщення заробітку пенсіями - менше 29%. Тобто людина вийшла на заслужений відпочинок починає отримувати в три рази менше доходів і повинна відповідно скоротити свої витрати. Згідно з прогнозами, внаслідок демографічних змін, середня пенсія по відношенню до зарплати буде падати до 18-20%.

Також портал Hyser писав, що українським пенсіонерам нарахують надбавки до виплат. Стало відомо, кому додадуть до пенсії 300 гривень, а кому - 800 гривень.

Крім того портал Hyser інформував, що українців попередили про чергове підвищення пенсійного віку. Стало відомо, коли можна буде вийти на заслужений відпочинок.