Народні депутати пропонують підвищити ставки державних мит

Законопроектом №3236-1, який просувають обранці від провладної партії "Слуга Народу", пропонується збільшити розмір внесків за реєстрацію заповітів, шлюбів і подібних юридичних дій.

Нагадаємо, що державні мита стягуються за дії як в інтересах юридичних, так і фізичних осіб, якщо документи мають юридичну значущість. Зокрема, це може бути як видача паспорта України або реєстрація шлюбу, так і будь-які подібні нотаріальні дії. Державна ставка збору визначалася неоподатковуваним мінімумом доходів, і становила 17 гривень.

Однак, народні обранці вважають, що вкрай низький розмір коефіцієнтів, який використовується для розрахунку ставок держмита, прив'язаний до цього неоподатковуваного мінімуму, призвів до того, що фактичний розмір найпоширенішого числа мит на користь держави так і не збільшився, і не покриває собівартості самих операцій реєстрації. Таким чином, коштів, що надійшли від держмита не вистачає навіть на оплату праці співробітників державних органів.

Верховна Рада. Фото: скріншот Youtube-відео
Верховна Рада. Фото: скріншот Youtube-відео

Якщо проєкт закону №3236-1 приймуть, то це, можливо, виправить ситуацію. Надходити ж кошти від оплати держпослуг будуть до місцевих бюджетів. Зауважимо, що змінами передбачено: збільшення мита за реєстрацію шлюбу з 0,85 гривні до 119 гривень; за реєстрацію заповітів - з 0,85 гривні до 170 гривень; за довіреність на майно - з 0,51 гривні до 119 гривень; за посвідчення будь-яких доручень - з 0,34 гривні до 170 гривень. Але, як заведено в уряді, законопроєкт не супроводжується важливими фінансово-економічними обґрунтуваннями, з відповідними формулами розрахунку.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що столичні Медичні заклади не справляються зі збільшеним потоком заражених коронавірусною інфекцією.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, що вже через 2-3 тижні в Україні можуть оголосити повний "локдаун".

А до цього "Hyser" розповідав про те, що аферисти придумали нову схему, при реалізації якої, українці можуть втратити своє нерухоме майно.