В Україні примусять до проходження "нульового декларування"

Цього вівторка, 30 березня 2021 року, у Верховній Раді України, на минулому позачерговому засіданні, 245 народних депутатів підтримали в першому читанні президентську ініціативу № 5153 від 25 лютого 2021, що передбачає податкову амністію.

Прийнятим проєктом закону передбачається грошовий збір з вартості задекларованих активів. Детальніше: 2,5 відсотка при переведенні активів в облігації внутрішньої державної позики, якщо вони були придбані з 1 січня до 20 червня 2021 року(до подачі декларації про доходи); 9 відсотків - для коштів, які знаходяться за кордоном і не будуть переміщені в Україну; 5 відсотків - за умови, що нерухомість, майно та фінанси узаконені.

Податок. Фото: скріншот YouTube-відео.
Податок. Фото: скріншот YouTube-відео.

В уряді припускають, що прийняття законопроєкту дозволить громадянам легалізувати свої доходи, і потрапити під "податкову амністію". Однак, якщо активи так і не будуть зареєстровані в зазначені терміни, а це з 1 липня 2021 до 1 липня 2022 року, громадяни будуть відповідати перед законом.

До тих, хто не побажає скористатися "нульовим декларуванням", фіскальні органи стануть застосовувати інші методи - порівнювати доходи з реальними витратами та способом життя. Тобто ініціювати перевірки та запити, для того, щоб отримати офіційні відомості про те, як були зароблені кошти, на які були придбані нерухомість, автотранспортні засоби тощо.

Швидше за все, що такою верифікацією займеться нещодавно створене Бюро економічної безпеки, а під перевірки будуть підпадати витрати на суми, в більш ніж 150 000 гривень. Втім, точних даних про цифри, зазначених у президентській ініціативі поки немає.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що в Україні впаде ціна на основні види м'яса.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, що крім паспорта громадянина, для українців пропонують зробити обов'язковим ще один документ - "паспорт вакцинації".

А до цього "Hyser" розповідав про те, як карантинні обмеження можуть вплинути на розмір пенсійних виплат для фізичних осіб-підприємців.