Український глава Володимир Зеленський зробив термінову заяву про те, що Україна готова до будь-яких провокацій з боку РФ. Він підкреслив, що Росія "намагається створювати атмосферу загрози й тиску", нарощуючи військову присутність на кордоні з Україною. Але попри нелегкий процес переговорів Україна продовжує домовлятися про перемир'я.

Заява глави держави була опублікована на його офіційній сторінці в соцмережі Facebook у четвер, 1 квітня.

За словами Володимира Зеленського, на цей час він би розділив питання війни й миру на два пункти — про Донбас і нарощування військової присутності РФ на кордоні з Україною.

"Перш за все - про Донбас. Так, ескалація помітна з початку року. 20 загиблих і 57 поранених - тільки за перші місяці. Така ціна війни та відстоювання нашої незалежності, суверенітету і територіальної цілісності", - повідомив президент.

Володимир Зеленський хоче повернутися до умов, коли припинення вогню на Донбасі діяло найбільш ефективно і вважає військові навчання російських військ уздовж українського кордону тиском.

"Нарощування присутності російських військ на кордоні з Україною. Гра м'язами у форматі військових навчань і можливих провокаціях уздовж кордону — це традиційна справа Росії. Таким чином вона намагається створювати атмосферу загрози та одночасно - тиску під час переговорів про припинення вогню і про мир як нашу цінність.

Ми хотіли б повернутися до тих умов, коли режим припинення вогню діяв ефективніше — як з 27 липня 2020 року, коли протягом місяців у нас було в десятки разів менше поранених і загиблих. І ми над цим працюємо", - заявив Зеленський.

Але глава України впевнений, Країна готова до провокацій ворога.

"Наша армія - це не тільки сила і міць, це також мудрість і виваженість. Наша держава - це єдність. Ми завжди готові до будь-яких провокацій", - підкреслив Володимир Зеленський.

Президент пообіцяв, що влада країни не буде зупинятися і домовиться про перемир'я "як про найшвидший тактичний крок".

"Наша стратегія - обов'язково мир і повернення наших людей і територій", - написав президент.

Також Володимир Зеленський нагадав і про санкції проти Віктора Медведчука. За його словами, це гучна і тверда позиція української влади щодо незалежності України та просування до миру.

Раніше "Нyser" писав про те, що у Пентагоні відреагували на загострення ситуації на Сході України.

Також наш портал повідомляв, у Верховній Раді України звернулися до влади РФ з вимогою негайно перервати будь-які бойові дії на сході України.

Нагадуємо, радник української делегації в Тристоронній контактній групі по Донбасу Олексій Арестович передрік відразу кілька атак з боку Росії.