Голова Верховної Ради Дмитро Разумков допустив введення надзвичайного стану в Україні у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекція.

Однак, за його словами, така пропозиція має надійти від Кабінету міністрів, пише "РБК-Україна".

Разумков каже, що ВР реагуватиме на ситуацію з COVID-19, якщо Кабмін надасть пропозицію щодо введення надзвичайного стану, а президент видасть указ.

Далі протягом двох діб збирається парламент, щоб проголосувати за наказ. Але на практиці, каже голова ВР, це відбувається раніше. Однак на сьогоднішній момент такої інформації не надходило ні від глави держави, ні від Кабміну.

Надзвичайний стан є правовим режимом, який вводиться при терактах, масових заворушеннях, спробах захоплення влади або при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру. Рішення про прийняття НП може прийняти і президент, і народні депутати.

При введенні надзвичайного стану на всій території країни, воно може тривати не більше 30 днів, а в окремих місцевостях - не більше 60 днів.

Якщо існує необхідність, то ПП може бути продовжено, але не більше, ніж на 30 днів.

В Україні при введенні НП закриваються всі ринки, торгові та розважальні центри; закриваються театри, кіно і музеї; заборонені масові заходи; може бути зупинена робота громадського транспорту або заборонено користуватися окремими його видами; навчальні заклади та дитячі садки йдуть на карантин; медичні установи переходять на роботу в режимі підвищеної готовності; заборона на в'їзд людям з країн-епіцентрів поширення Covid-19.

Раніше Hyser писав про те, що з 5 квітня в Києві уріжуть кількість маршруток, а перевезення будуть за перепустками.

Також Hyser повідомляв, що після 16 квітня локдаун в Києві може бути продовжений тому, що спрогнозувати якою буде ситуація із захворюваністю неможливо.

Нагадаємо, що у столиці України, можливо, введуть "комендантську годину".