Вже в суботу, 3 квітня, почав діяти локдаун у чотирьох містах України: Миколаєві, Сумах, Вінниці та Запоріжжі. Посилити карантинні обмеження вирішила місцева влада у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції.

Як відомо зі ЗМІ, в Миколаєві обмежили роботу громадського транспорту. Тепер він буде працювати тільки вранці та ввечері з 6:30 до 9:00 і з 16:30 до 19:00. Місцева влада каже, якщо ситуація не покращиться, то на наступних вихідних транспорт зупинять повністю.

Будуть закриті торгові ярмарки та вуличні майданчики, зокрема - торгівлю з автотранспортних засобів та причепів.

Школярі переходять на дистанційне навчання, поки місто не вийде з червоної зони. Що стосується дитячих садків, то прийматимуть тільки дітей, чиї батьки працюють на підприємствах критичної інфраструктури або мають нагальну необхідність.

В Запоріжжі кафе і ресторанам дозволено обслуговувати клієнтів з понеділка по п'ятницю з 6.00 до 20.00 з дотриманням всіх карантинних норм, а в суботу та неділю можна працювати тільки "на винос.

Водночас громадський транспорт продовжить працювати при дотриманні правил заповненості салону.

Забороняється проведення масових культурних, релігійних, освітніх, спортивних, соціальних та інших заходів.

Учні 5-11 класів навчатимуть дистанційно, 1-4 класів - очно. Дитячі садки працюватимуть.

В Сумах жорсткі карантинні обмеження поки будуть діяти до 11 квітня. Але якщо ситуація не покращиться, то терміни, природно, продовжать.

Сумчанам буде заборонено:

- відвідувати місця відпочинку (парки, спортивні майданчики, прибережні смуги тощо) з метою відпочинку та скупчення людей у громадських місцях більше трьох осіб;

- виходити з приміщень і перебувати на територіях загального користування без одягнених захисних масок;

- відвідувати всі навчальні заклади незалежно від форми власності її здобувачами, крім дитсадків та позашкільної освіти спортивного профілю, вихованці яких є учасниками спортивних заходів.

Держустанови, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування повинні приймати громадян в онлайн-режимі.

У Вінниці обмеження діятимуть по 12 квітня.

Під забороною:

- масові заходи;

- приймати дітей до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку;

- відвідувати навчальні заклади учням 1-11 класів, крім здобувачів закладів дошкільної та спеціальної освіти.

Не можна проводити релігійні заходи на відкритому повітрі, під час яких не забезпечено дотримання дистанції 1,5 метра між присутніми.

Також не працюватимуть для відвідувачів театри, кінотеатри, концертні організації та інші Заклади культури.

Варто зазначити, що станом на 3 квітня, згідно з індикаторними показниками МОЗ, до "червоного" рівня епідемічної небезпеки відноситься 11 регіонів: Київ, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Чернівецька та Чернігівська області.

Показник рівня госпіталізацій хворих на COVID - 19 станом на 3 квітня не перевищено лише у трьох областях України: Кіровоградській, Луганській та Херсонській.

Найбільше він перевищений у Хмельницькій області (128,1), Житомирській (115,5), Києві (114,4), Вінницькій (110,9) та Миколаївській (109,5) областях.

Всього з початку пандемії у нас зафіксували 1 731 000 випадків коронавірусного захворювання: 1 342 000 пацієнтів одужали і 34 075 — померли від ускладнень.

Варто також додати, що за даними МОЗ, весняна хвиля коронавірусу 2021 року відрізняється від осінньої 2020-го тим, що зараз фіксується більш важкий перебіг хвороби, а також велика заразність, так як нові штами вірусу придбали нові властивості.

Раніше "Нyser" писав про те, що Євген Комаровський розповів, чи є алергіки більш вразливі до коронавірусу.

Також наш портал повідомляв, голова Верховної Ради Дмитро Разумков допустив введення надзвичайного стану в Україні у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції.

Нагадуємо, у столиці України, можливо, введуть "комендантську годину".