Марина Лазебна розповіла, кому в Україні важче вийти на пенсію

Глава Міністерства соціальної політики Марина Лазебна розповіла, що українцям по-різному нараховують пенсійний стаж. Це пов'язано з тим, що до 2000 року в стаж враховували службу в армії, а також навчання у ВУЗах. Про це вона заявила в ефірі "Громадського радіо".

Міністр зазначила, що служба в армії і навчання у вищих навчальних закладах враховувалися до стажу до 2000 року. Починаючи з 2000 року стаж враховується тільки, якщо роботодавець платив внески до Пенсійного фонду. Тобто якщо за цей період не сплачувалися страхові внески за працівника, то довести стаж не вийти. Саме тому, тим, хто почав працювати до 2000 року набрати необхідний стаж і вийти на пенсію буде простіше ніж тим, хто після 2000 року.
Марина Лазебна зазначила, що на сьогоднішній день близько 1,8 мільйона українців отримують пенсію до 2 тисяч гривень, оскільки не мають достатнього стажу. Однак в 2020 році число таких пенсіонерів було більше більш ніж в два рази і становило близько 4,2 мільйона чоловік. Міністр заявила, що уряду вдалося підвищити розмір пенсій більшості таких громадян і зараз триває робота в цьому напрямку.
До слова, раніше Марина Лазебна заявила, що солідарна пенсійна система більше не зможе забезпечувати пенсії 11 мільйонів пенсіонерів. За її словами на даний момент відсоток заміщення заробітних плат становить близько 30%, але за прогнозом Світового банку через 30 років він знизиться практично в два рази. Однією з головних причин нестачі коштів є демографічна криза. Солідарна пенсійна система може нормально функціонувати тільки за умови якщо внески сплачує вдвічі більше громадян, ніж отримує пенсії. В Україні зараз налічується 11 мільйонів пенсіонерів, а внески платять менше 13 мільйонів громадян.
Раніше портал Hyser повідомляв, що з 1 квітня 2 мільйони українських пенсіонерів отримуватимуть підвищені пенсії. Стало відомо, кому саме чекати надбавок до виплат.