Відомі причини виникнення переплат пенсій з вини пенсіонерів.

В першу чергу це несвоєчасне повідомлення органів Пенсійного фонду про працевлаштування. Адже якщо людина працює, то їй не повинні проводити перерахунок пенсії при збільшенні розміру прожиткового мінімуму, як усім іншим. Про це пише "Бухгалтер.ua".

українців попередили про відрахування з пенсій, фото: Судово-юридична газета

Також у разі працевлаштування пенсіонерам, які утримують дітей до 18 років, припиняється виплачуватися надбавка у розмірі 150 грн. А якщо пенсіонер працевлаштовується за тією спеціальністю, що дає право на призначення даного виду пенсії, йому виплати взагалі повинні перестати призначати.

Якщо виплати будуть продовжуватися, то це буде вважатися переплатою - це сума пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, сум індексації та інших доплат до пенсій), виплачена з різних причин більше розміру, визначеного законодавством. У даній ситуації пенсіонеру потрібно буде повернути суму переплати добровільно або в судовому порядку.

українцям розповіли, в яких випадках вважається переплата пенсій, фото: Народна Правда

Для уникнення всього цього рекомендується в разі працевлаштування повідомляти про це в органи Пенсійного фонду протягом 10 днів. Якщо цього не зробити, то це все одно стане відомо, адже час від часу всі дані на цей рахунок перевіряються.

Раніше "Hyser" писав про те, що глава Міністерства соціальної політики Марина Лазебна заявила про те, що солідарна пенсійна пенсія більше "не витягує" 11 мільйонів пенсіонерів.

Також наш портал повідомляв, що через "укрупнення" державних органів соціального захисту, українці перестали своєчасно отримувати виплати за лікарняними.

Нагадуємо, що стало відомо, скільки буде потрібно мінімального трудового стажу, щоб вийти на пенсію за віком в 2028 році.