Після декількох місяців, в які вартість газу не рухалося, в травні відбудеться подорожчання

Протягом досить довгого часу один кубометр блакитного палива в Україні коштував 6,99 гривень, навіть у квітні, незважаючи на те, що обмеження на вартість ресурсу, встановлені урядом, вже припинили діяти. У наступному місяці, однак, ціна на газ все ж підвищиться. Про це в ефірі "Знай 24"заявив глава департаменту РКІ при КМДА Олег Попенко.

Експерт заявив, що з травня поточного року вартість газу підніметься до значень в 7,5-8 гривень за кубометр газу. Така ціна продовжить діяти протягом наступних 12 місяців. Він пояснив, що з урахуванням того, що в Україні є власний видобуток газу з собівартістю 2,6 гривень, влітку мало місце падіння ціни газу до 4 гривень на європейській біржі. Тому споживачам протягом наступного року пропонують купувати блакитне паливо за ціною 7,5-8 гривень, тобто за фактом українців будуть просто "доїти".

Попов звернув увагу на те, що зазвичай влітку вартість газу різко падає і становить приблизно 4 або 4,5 гривні за кубометр. Незважаючи на це, річний тариф формується з оглядкою на ціни, які були протягом останнього півроку, тобто річний тариф формується з пікових цін на газ в період опалювального періоду.

Нагадаємо, що річний тариф на блакитне паливо повноцінно почне працювати з травня. У Національній комісії у сферах енергетики та комунальних послуги зобов'язали постачальників скласти нові тарифи на газ, у тому числі створити і річні пропозиції, якими українці зможуть скористатися вже в травні.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що в Україні перерахували субсидії, в результаті чого їх розмір зменшився.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Кабінеті Міністрів України розповіли, хто з громадян має право на отримання карантинних 8 тисяч гривень.

Також "Hyser" писав, що у парламенті задумалися над тим, щоб відчутно знизити вартість розмитнення автомобілів з Європи.