В Україні планують урізати зарплати чиновникам органів державної та місцевої влади.

Таку інформацію оприлюднило інформаційне управління Апарату Верховної Ради України на офіційному порталі. Зазначається, що ВРУ рекомендують прийняти відповідний законопроєкт №3034.

Авторами законопроєкту виступили Олег Кулинич, Валерій Лунченко, Микола Бабенко, Павло Бакунець, Борис Приходько та інші депутати. Рекомендацію прийняти закон дав Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Законопроєкт пропонують прийняти за основу.

Так відомо, що даним документом передбачається обмежити розмір заробітної плати керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, працівників підприємств, установ і організацій, які фінансуються або дотуються з бюджету, державних службовців і службовців органів місцевого самоврядування до 15 мінімальних заробітних плат (90 тисяч гривень).

Законопроєктом №3034 пропонується внести зміни до законів "Про оплату праці", "Про державну службу", "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про статус народного депутата України".

"Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт №3034 і створити робочу групу, яка займатиметься питанням розробки системного законопроєкту для модернізації оплати працівників державного сектора", - сказано в повідомленні.

Співголовами робочої групи обрали народних депутатів Вадима Струневича та Наталію Королевську.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що автори документа як приклад взяли досвід європейських країн, зокрема Польщі, де заробітні плати чиновників, у тому числі й перших осіб держави (прем'єр-міністра, президента), прив'язані до середньої та мінімальної заробітної плати.

Раніше "Нyser" писав про те, що дефіцит Пенсійного фонду до кінця цього року може досягти 22,9 мільярда гривень.

Також наш портал повідомляв, експерти розповіли, якими будуть заробітні плати, курс долара і ціни влітку 2021 року.

Нагадуємо, визначено найбільш високооплачувані професії в Україні.