Уряд України вирішив удосконалити процедуру декларування доходів чиновниками. Таким чином незабаром тих, хто приховує заробітки чекають величезні штрафи та навіть можуть позбавити волі на строк до двох років.

Відповідний законопроєкт №4651 парламент прийняв за основу у четвер, 15 квітня. Ініціатор цього закону президент України Володимир Зеленський.

У документі йдеться про те, щоб повернути кримінальну відповідальність за умисне внесення суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей, якщо вони відрізняються від достовірних на суму від 500 (1,135 млн грн.) до 2 тисяч прожиткових мінімумів (4,54 млн грн.) для працездатних осіб або на суму понад 2 тисячі мінімумів.

Також відомо, що документ пропонує внести зміни в примітки до ст. 172-6 "Порушення вимог фінансового контролю" Кодексу про адміністративні правопорушення та примітки до ст. 366-2 "декларування недостовірної інформації" Кримінального кодексу для уточнення суб'єктів відповідних правопорушень.

Відповідно до закону за умисне внесення недостовірних відомостей загрожує:

  • штраф від 3000 до 4000 (51 тис.грн. - 68 тис.грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • громадські роботи на термін від 150 до 240 годин;
  • обмеження волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади;
  • заборона займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

У разі, якщо суб'єкт декларування умисно вніс недостовірні відомості, що відрізняються від достовірних на суму понад 2000 прожиткових мінімумів, то пропонується встановити такі покарання:

  • штраф від 4000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів (68 тис.грн. - 85 тис.грн.);
  • громадські роботи на термін від 150 до 240 годин;
  • обмеження волі на строк до двох років;
  • позбавлення волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років.

Крім цього, пропонується за умисне неподання декларації карати штрафом від 2500 до 3000 мінімумів (42,5 тис.грн. - 51 тис. грн.) або роботами на строк від 150 до 240 годин, або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади до трьох років.

Раніше "Нyser" писав про те, що в українському уряді відреагували на жорстку затримку виплат громадянам.

Також наш портал повідомляв, українцям розповіли, як отримати 8 тисяч компенсації.

Нагадуємо, українців сповістили про підвищення пенсій, але є умови.