Починаючи с поточного року в Україні почнуть по-новому арештовувати банківські рахунки українців за борги.

Маються на увазі будь-яки заборгованості: податки, кредити, сплата штрафів, наприклад, за порушення ПДР, тощо, пише "Обозреватель".

Процедура запиту інформації буде тепер відбуватися за спрощеною схемою. За дозволом Мін'юсту буде використовуватися Автоматизована система виконавчого провадження (АСВП) для виявлення й арешту коштів на рахунках у всіх виконавчих провадженнях, а не лише в тих, що стосуються сплати аліментів, як було раніше.

"Є перелік банків, які з нею працюють. Першим під'єднався Приватбанк. Крім нього – Таскомбанк, "Універсал банк" (зокрема Монобанк), "ОКСІ банк", банк "Восток", Індустріалбанк та "ПроКредит банк", – перелічує Олексій Чепуренко, заступник гендиректора ДП "Національні інформаційні системи", яке адмініструє АСВП.

Тестують систему і невдовзі до неї долучаться ще 44 банки. Ще 11 банків ведуть переговори про під'єднання до тестового середовища. Отже, автоматичний арешт коштів боржників невдовзі буде можливим у 62 із 73 банків. Участь у системі добровільна. Банки під'єднуються до неї, бо це вигідно і для них.

Крім того, Нацбанк у лютому оновив свої положення щодо розкриття банківської таємниці. Тепер на вимогу виконавців банки надають інформацію не лише про наявність рахунків боржника, а і їхні номери та залишки коштів на них.

Раніше Hyser писав про те, що боржників за комуналку сповістили про нові ризики.

Також Hyser повідомляв, що народні депутати з фракції "Слуга народу" ініціювали перегляд тарифів на електроенергію.

Нагадаємо, що у Міністерстві соціальної політики розповіли, як нараховуватимуть субсидії за річними тарифами на блакитне паливо.