У середу, 7 липня, Кабмін затвердив порядок надання відпустки при народженні дитини.

Відтепер у декретну відпустку може піти не тільки мати, але і інші члени родини, пише "Українська правда". Повідомляється, что законом були введені такі поняття, як "одинока мати", "одинокий батько" та "інший повнолітній родич дитини".

У документі перераховані ті члени родини, які мають право на декретну відпустку і це чоловік, жінка якого народила дитину; батько дитини, який не перебуває в шлюбі з матір’ю, але вони ведуть спільне господарство; бабуся, дідусь, а також інший повнолітній родич дитини (брат або сестра), які доглядають за дитиною одиноких матері або батька.

Надання такої відпустки є одноразовим. Тривалість її визначає працівник та пише заяву щодо її отримання. Законом передбачується, что її термін не може бути довшим, аніж 14 днів без урахування вихідних та святкових днів.

При народженні двох або більше дітей тривалість відпустки не змінюється і не може тривати більше двох неділь.

За цей період часу робітник отримує заробітну плату, яку йому виплачують не пізніше трьох днів з дня її початку.

Також визначено перелік документів, які особи мають надати для отримання відпустки. Зокрема, свідоцтво про народження дитини та заяву.

Нагадаємо, що раныше президент України Володимир Зеленський підписав відповідний закон, який передбачає рівні права обох батьків в отриманні відпустки по догляду за дитиною до трьох років. Уточнюється, що це забезпечить рівні можливості для чоловіка і жінки в питанні суміщення роботи з сімейними обов'язками.

Раніше Hyser писав про те, що українців попередили, що тепер виплати лікарняних і декретних вони отримуватимуть по-новому.

Також Hyser повідомляв, що в Україні все частіше залишають людей без лікарняних.

Нагадаємо, що українським батькам підказали,
як оформити відпустку до трьох років.