Настав новий навчальний рік, а з ним - і пора батьківських зборів, де мам і тат, як правило, просять скинутися на безліч "найнеобхідніших речей". Це можуть бути як недорогі витратні матеріали для класного кабінету, так і масштабні витрати: ремонт, щомісячна оплата охорони або встановлення кулера. Але не поспішайте розлучатися з грошима.

І справді, всі українці, які мають дітей, час від часу стикаються із внесками на потреби школи чи дитячого садка. І хоч усі чиновники стверджують, що примусові побори у школах заборонені, однак уточнюють, що на добровільній основі батьки таки можуть робити внески. Освітній омбудсмен Сергій Горбачов висловив свою думку щодо цього.

Так, у коментарі ТСН представник прав у сфері освіти Сергій Горбачов зазначив, що батьки можуть допомагати школі за власним бажанням, однак робити це обов'язково вони не повинні.

За його словами, статтею 25 Закону "Про освіту" керівник школи зобов'язаний робити все, що від нього залежить, щоб школа була забезпечена всім необхідним.

"Будь-які збори готівки у школах – незаконні. І за подібні дії потрібно притягувати до відповідальності тих, хто користується цим незаконним збиранням готівки", – наголосив омбудсмен.

"Якщо педагоги змушують вас здавати гроші, потрібно звернутися до керівництва навчального закладу за роз'ясненням та вимагати письмову відповідь, - радить освітній омбудсмен. - Якщо ситуація не зміниться, з відповідною заявою треба піти до міського управління освіти".

Він також додав, що якщо йдеться про фінансову допомогу, то вона має бути переведена на спеціальні рахунки, які є у школі чи іншій освітній установі.

При цьому гроші може збирати лише батьківський комітет. Він же й повинен вести звіт про витрати грошей, які збирають на потреби класу. Так, якщо батьки купують та передають навчальному закладу якісь товари, то має бути оформлений акт передачі.

Читайте також:

За ремонт, який українці зробили власним коштом, повертатимуть гроші. Що потрібно знати

ПриватБанк може заблокувати гроші на картці ще з однієї причини. Кого торкнеться

У "Ощадбанку" розповіли, як зніматимуться гроші з карток після 1 жовтня