Гладіолус - представник багаторічних бульбоцибулинних рослин. Щоб квіти щороку радували пишним цвітінням, особливу увагу потрібно приділяти їх цибулинам. І справді, восени листя і стебла цих чудових квітів відмирають, а підземні органи, бульбоцибулини, живуть багато років, але при цьому щорічно оновлюються.

Цвітуть гладіолуси зазвичай із середини липня до вересня залежно від сорту. На момент викопування цибулини повинні дозріти та набратися поживних речовин. Підготовкою до їх викопування займайтеся із серпня.

Не допускайте, щоб гладіолуси цвіли до пізньої осені. Цибулини від цього повністю виснажуються, і наступного року рослини цвісти не будуть.

Коли викопувати гладіолуси?

Бульбоцибулини викопайте на 40-45 день після закінчення цвітіння. Орієнтуйтеся на кліматичні умови у регіоні: у північних широтах викопайте цибулини наприкінці серпня; у регіонах із помірним кліматом займіться викопуванням наприкінці вересня; у південних районах приступайте до викопування гладіолусів у першій половині жовтня.

Крім того, цибулини гладіолусів потрібно викопувати з огляду на сортову приналежність квітки.

Так, ранні сорти та сорти з темнозабарвленими квітками, які схильні до грибкових захворювань, потрібно збирати через 40 днів після зрізання, а пізньоквітучі сорти краще залишати в землі на 45–50 днів. У свою чергу дітки гладіолусів рекомендується залишати в землі для дорощування та викопувати перед настанням холодів.

Слідкуйте за прогнозами погоди, щоб не допустити замерзання ґрунту та загибелі посадкового матеріалу. Якщо дощова погода, на листі квітки з'являються коричневі плями, що вказує на поразку гниллю або ботритисом. Це сигнал до раннього викопування цибулин, інакше можуть повністю згнити.

Як правильно викопувати гладіолуси

Після закінчення цвітіння потрібно зрізати всі квітконоси разом із листям, щоб цибулини могли набрати поживні речовини. Залишаємо над поверхнею землі стебла заввишки 30 см.

При викопуванні рекомендується дотримуватись таких правил:

  • приступайте до збирання цибулин виключно в теплу, сонячну та суху погоду;
  • відкопайте грунт навколо гладіолусів лопатою або вилами і вийміть акуратно бульбоцибулини разом з грудкою землі, утримуючи за листя, що залишилося;
  • обтрусіть землю і складіть бульбоцибулини на застелену поверхню або в ящик без дірок, щоб дітки не випали;
  • секатором зріжте повністю стебла кожної цибулини, залишаючи пеньки висотою 2 див;
  • видаліть старі бульбоцибулини разом з корінням;
  • великі дітки відокремте від материнської цибулини і помістіть в окрему ємність;
  • перегляньте посадковий матеріал і відкалібруйте занадто дрібні, засохлі, уражені хворобами і шкідниками екземпляри - потрібно залишити тільки цибулини, що повністю визріли, здатні перезимувати і дати потужні паростки для цвітіння в наступному сезоні.

Читайте також:

Схожі будуть на розкішних наречених: як поливати гладіолуси, щоб вони пишно цвіли

Гладіолуси вам віддячать пишними квітами: ось як їх потрібно поливати

Красивіше за будь-яку наречену: що потрібно зробити для пишного цвітіння гладіолусів. Спробуйте ці способи

Ось чому не цвітуть гладіолуси: що не повинно рости поряд із цими квітами