Усі майбутні пенсіонери знають, що при розрахунку пенсій їм враховуватимуть розмір заробітної плати, коефіцієнт страхового стажу та індивідуальний коефіцієнт зарплати. Проте, знаючи ці показники, кожен українець також може самостійно розрахувати орієнтовну суму своєї пенсії.

Так правильно розрахувати свою пенсію українські пенсіонери можуть і самостійно. Про це вкотре написав Пенсійний фонд у Facebook.

Формула розрахунку така:
середня зарплата на момент нарахування пенсії х стаж х особистий коефіцієнт = пенсія .

Значення змінних у цій формулі:

  • розмір середньої заробітної плати - показник середньої зарплати в Україні за три роки, що передували призначенню пенсії, та з якої сплачено страхові внески
  • коефіцієнт зарплати застрахованої особи – сума співвідношень зарплати у конкретному місяці до середньої зарплати по Україні. Коефіцієнт розраховується шляхом співвідношення суми зарплати, що отримується, до розміру середньої зарплати за відповідний місяць. Сума коефіцієнтів заробітної плати поділяється на страховий стаж протягом місяців.
  • Коефіцієнт страхового стажу - кількість стажу роботи, помножена на величину оцінки одного року страхового стажу та поділена на 12. Фактично кількість років стажу необхідно помножити на 0,01.

Важливо:

  • один рік стажу дає лише 1% до пенсії, а особистий коефіцієнт можна збільшити утричі-п'ять разів. Тобто набагато більшу роль у цих розрахунках відіграє зарплата, яку ви отримували, і наскільки вона відрізняється від середньої по Україні.
  • заробіток для нарахування пенсії враховують за період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року.

Приклад обчислення

Ситуація: чоловік звернувся за отриманням пенсії у серпні 2023 року зі страховим стажем 34 роки. Відповідно беремо показник середньої зарплати за 2020-2022 роки. Він становить 12236,71 гривні.

У травні 2022 року він отримав зарплату у розмірі 13560 гривень. Цього місяця середня зарплата по Україні, з якої сплачено страхові внески, дорівнює 12 528,42 гривні. Місячний коефіцієнт зарплати за травень 2022 року становить 2,34569.

34 роки стажу – це 408 місяців. Індивідуальний коефіцієнт страхового стажу складе: ((408 х 1%)/(100% х 12)) = 0,34000.

Маючи всі необхідні показники, ми можемо дізнатися суму майбутньої пенсії чоловіка: 12 236,71 х 2,34569 х 0,34000 = 9,759 гривні .

Нагадаємо, що у 2023 році правила виходу на пенсію змінилися. Тепер на пенсію за віком можуть розраховувати особи, які мають стаж не менше ніж 30 років. Якщо у 60 років не вистачає потрібного стажу, то можна вийти на пенсію:

  • у 63 роки (стаж від 20 до 30 років);
  • у 65 років (від 15 років).

Якщо людина офіційно працює, то пенсію їй призначать одразу після отримання необхідного стажу.

Читайте також:

Скільки ви маєте заробляти вже зараз, щоб отримувати пенсію у 10 тисяч гривень. Цифра багатьох здивує

Без пенсії можна залишитись непомітно: що потрібно знати українцям

Несподіваний удар: в Ізраїлі перестали приймати пенсійні перекази, призначені для росіян

Навіть понад дві тисячі гривень: пенсіонерам розповіли про жовтневу надбавку