Ніхто не заперечуватиме, що приблизно третина всіх страв, які з'являються на нашому столі, приготовані з картоплі. Його варять, смажать, тушкують, запікають... Та й статистика каже, що на рік на одного українця припадає 131,3 кг картоплі. Звичайно ж усіх цікавить у такому разі питання: "Чи можна виростити картоплю без хімії?"

Так, у державних санітарних правилах та нормах є допустимі дози нітратів у овочах. Для картоплі вони становлять 250 мг/кг. Якщо ж кількість нітратів в овочах більша за цю норму, то таку картоплю не можна продавати і вживати в їжу. Ось лише деякі несумлінні фермери їх не дотримуються. Та й на дачах масово використовується хімія для стимуляції зростання картоплі.

Фахівці рекомендують, купуючи картоплю, протикати нігтем шкірку. Якщо ви почули хрускіт, таку картоплю можна брати – вона без пестицидів.

"Щоб перевірити картоплю на наявність хімічних речовин і нітратів, проведіть нігтем бульбою. Бачите вологу – хімія є, таку картоплю брати не варто. Картоплю без нітратів вологу виділяти не буде", — радять також фахівці-біологи.

А ще, за словами експертів, при виборі картоплі важливо уважно оглядати поверхню бульб. Ділянки зеленого кольору, проростки, дірочки та плями на картоплі говорять про те, що в овочі присутні алкалоїди або грибкова хвороба.

Ще одна ознака токсичності картоплі – це зелені плями під шкіркою. Вони з'являються у випадку, якщо бульби зберігають під прямим сонячним промінням, — у цей час відбувається фотосинтез, який підвищує концентрацію соланіну в овочі.

Посилання:

  • Соланін – отруйна речовина, що виробляється у звичайній картоплі, помідорах, баклажанах та інших овочах.
  • Соланін накопичується в овочах при їх неправильному зберіганні і є вкрай небезпечним для людського організму.

Читайте також:

Смак просто дивовижний: рецепт німецького картопляного салату з ковбасками та маринованими огірками

У неї закохуються з першого шматочка: рецепт запіканки з курячого філе, овочів та картопляного пюре

Їх заберуть разом із тарілкою: рецепт швидких бутербродів із сиром, картоплею та яйцем

Витратьте 30 хвилин, а задоволення - на весь вечір: рецепт картопляної запіканки з тушонкою