З 1 жовтня в Україні набудуть чинності нові правила розрахунку тарифу на постачання газу, що часто називають щомісячною платою за газ. Ці зміни можуть принести користь певним споживачам та допомогти їм заощадити на витратах на газ.

Про це повідомляє «obozrevatel»

Зміни насамперед знизять мінімальну суму річного замовлення потужності, яка визначає, скільки споживач платить за постачання газу, навіть якщо він не використовує газ.

Зниження мінімального платежу особливо вигідне людям у певних ситуаціях. Якщо ви не плануєте використовувати газ взимку, відключили подачу газу або маєте газові прилади, такі як бойлер або водонагрівач, які не використовуються або збираються бути демонтованими, ви можете заощадити гроші.

Щоб знизити щомісячну плату, ви можете опечатати газовий прилад, що не використовується. Однак після того, як його опломбовано, його не можна буде використовувати без візиту газовиків для зняття пломби. Це може бути актуальним для власників дач або об'єктів нерухомості, де газ не знадобиться в холодну пору року.

Споживачі з тимчасово відключеним газопостачанням, які опломбували свої газові прилади, можуть суттєво знизити щомісячний тариф у період відключення.

Якщо ви плануєте повністю демонтувати газовий котел або водонагрівач, ви можете знизити щомісячну плату, опечатавши ці прилади. Для цього зверніться до свого газорозподільного оператора, яким може бути ваш облгаз, міськгаз або філія газових мереж, залежно від вашого регіону.

Тарифи на постачання газу суттєво різняться у різних населених пунктах України, оскільки вони сприяють утриманню та ремонту газопроводів. Тариф залежить від таких факторів, як довжина трубопроводів і обсяг газу, що проходить по них, що пов'язано з кількістю споживачів, що обслуговуються конкретною регіональною газовою компанією.

Тариф на постачання газу встановлюється щорічно 1 жовтня на основі даних щодо споживання за попередній рік. Потім річна сума поділяється на рівні щомісячні платежі протягом року.

Ці зміни покликані забезпечити гнучкість та економію коштів споживачам газу, особливо тим, хто перебуває в особливих обставинах. Однак, перш ніж продовжити, споживачам слід оцінити свою ситуацію та наслідки герметизації газових приладів.

Читайте також:

Вона "вростає в землю": Максим Галкін показав, наскільки маленькою стала Алла Пугачова

Ви потрапите одразу на 5 тисяч доларів: як потрібно правильно їздити в холоди, якщо у вас автоматична коробка передач

Це поганий знак: поряд з Україною сталося одразу два землетруси. Що відомо